Congressen

Optimisme hoteliers neemt toe

Het optimisme onder de Nederlandse hoteliers is opnieuw toegenomen. Dit blijkt uit het nieuwe Hosta onderzoek van Horwath HTL, dat op 4 juni op vakbeurs Provada werd gepresenteerd. Ruim driekwart van de hoteliers verwacht in 2015 een hogere omzet te behalen dan in 2014.
 Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat het herstel van de hotelmarkt naar verwachting definitief doorzet. Gevraagd naar de omzetverwachtingen voor 2015, geeft 79 procent aan een omzetstijging te verwachten, terwijl 15 procent een stabiele omzet verwacht en slechts 6% rekening houdt met een daling. Ruim 21 procent van de hoteliers verwacht zelfs een omzetstijging van meer dan 5 procent te zullen behalen. De omzetstijging wordt behaald doordat meer hotelgasten verblijven, en doordat zij een hogere prijs betalen. Van de ondervraagde hoteliers verwacht 67 procent een hogere bezettingsgraad te behalen, en verwacht 81 procent dat de gemiddelde kamerprijzen hoger uit zullen vallen.
 

Positieve impact economische groei

De hoteliers verwachten vooral te kunnen profiteren van het aantrekken van de nationale en internationale economie. Ruim 85 procent van de hoteliers verwacht een positieve impact vanuit de lokale economie, en 86 procent verwacht ook positieve effecten vanuit de wereldeconomie. Daarnaast ziet 79 procent een positieve ontwikkeling in het lokale toerisme. Olieprijzen en valutakoersen hebben minder invloed: respectievelijk 51 en 57 procent verwacht geen noemenswaardige impact vanuit deze ontwikkelingen. De belangrijkste negatieve invloed op de bezettingsgraden en kamerprijzen wordt verwacht vanuit nieuwe ontwikkelingen aan de aanbodzijde: 71 procent van de hoteliers verwacht dat nieuwe hotelbouwplannen een drukkend effect op de resultaten zullen hebben.
 
Kijkend naar de verschillende segmenten van hotelgasten, wordt de meeste groei verwacht van de individuele toeristen. Ruim 61 procent verwacht dat dit segment dit jaar hoger uit zal vallen. Daarnaast verwacht 55 procent een groei in het zakelijk individuele segment, en verwacht 45 procent van de hoteliers dat ook het congressegment dit jaar zal toenemen. Minder optimistisch zijn de hoteliers over het segment toergroepen: 48 procent verwacht dat dit segment zal stabiliseren.
 

Wereldwijde hotelmarkt stabiliseert

Wanneer de verwachtingen van de Nederlandse hoteliers worden uitgedrukt in het marktsentiment, op een schaal van -150 tot +150, blijkt dat het sentiment is gestegen van +26 in 2014 tot +45 in 2015. De Nederlandse hoteliers zijn daarmee zeer positief gestemd. Het gemiddelde sentiment in Europa is eveneens gestegen, van +25 tot +32, wat aangeeft dat over het gehele continent wordt verwacht dat de hotelresultaten dit jaar verder zullen stijgen.
 
Internationaal zijn de verwachtingen minder hooggespannen. In Azië en Amerika, waar de hotelmarkt de afgelopen jaren al eerder was hersteld van de laatste crisis, wordt nog maar rekening gehouden met een lichte groei. In Azië ligt het sentiment op +8, in Amerika op +4. Het lage sentiment in Amerika komt vooral voort uit de hoge resultaten in 2014 als gevolg van het WK voetbal in Brazilië. In Brazilië zelf ligt het sentiment dan ook op -9. In de Verenigde Staten wordt wel verdere groei verwacht, en ligt het sentiment op +54.
 
Andere landen met een sterk positief hotelsentiment zijn Japan (+54), Thailand (+61) en Ierland (+71). Landen met een negatief hotelsentiment zijn Zwitserland (-54), Maleisië (-36) en Singapore (-29).  Wereldwijd is het sentiment +18.
 

Herstel zet door

De positieve verwachtingen van de Nederlandse hoteliers volgen op een bijzonder goed jaar voor de hotelmarkt, waarin zowel de bezettingsgraden als de gemiddelde kamerprijzen zijn gestegen. De grootste stijgingen zijn gerealiseerd in Amsterdam, maar ook in de andere grote steden zijn positieve resultaten behaald.
 
In de stad Amsterdam is de bezettingsgraad in 2014 gestegen naar 82 procent, terwijl de kamerprijs is gestegen naar 125 euro. Voor 2015 wordt verwacht dat de bezettingsgraad op hetzelfde hoge niveau blijft, terwijl de gemiddelde kamerprijs verder kan stijgen naar 131 euro.
 
In Rotterdam is de bezettingsgraad in 2014 nog licht gestegen naar 64 procent, maar is de gemiddelde kamerprijs gedaald tot 82 euro. Voor 2015 wordt geen stijging in de bezettingsgraad verwacht, maar wordt wel verwacht dat de kamerprijs zijl stijgen naar 85 euro.
 
In Den Haag is de bezettingsgraad in 2014 gestegen naar 65 procent, bij een lichte stijging van de kamerprijs naar 96 euro. Voor het komend jaar wordt rekening gehouden met een stabiele bezettingsgraad en een verdere stijging van de kamerprijs.
 
De stad Utrecht behaalde in 2014 eveneens een stijging in de bezettingsgraad, naar 65 procent, terwijl ook de gemiddelde kamerprijs steeg tot 95 euro. Voor 2015 wordt verwacht dat de kamerprijs verder zal stijgen, terwijl ook voor de bezettingsgraad nog een verdere groei wordt verwacht.
 
Maastricht laat een iets ander patroon zien dan het landelijke beeld. De bezettingsgraad is hier in 2014 eveneens gestegen, tot 67 procent, maar ten koste van de kamerprijs die tot 92 euro daalde. Voor 2015 wordt verwacht dat de bezettingsgraad iets lager uit zal vallen maar dat de kamerprijs weer zal kunnen stijgen tot 95 euro.
 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief