Congressen

‘Paneldiscussies met alleen maar mannen moet je niet meer toestaan’

Rondvraag: Paneldiscussies met alleen maar mannen moet je niet meer toestaan

Je ziet het nog veelvuldig op congressen; een paneldiscussie met enkel mannen. Kan dat nog, een vrouwloos panel? In ieder geval niet volgens prins Constantijn. In een interview in Het Financieele Dagblad (FD) vertelde de prins dat hij nooit meer aan een panel deelneemt zonder dat er minstens één vrouw in zit.

Wij stelden vijf meeting professionals de vraag:  ‘Paneldiscussies met alleen maar mannen moet je niet meer toestaan’

Bruce Douglas van Solar Power Europe

‘Liever geen debat dan een paneldiscussie met alleen mannen’

Bruce DouglasBruce Douglas, Deputy CEO van SolarPower Europe en duo-voorzitter van de Global Solar Council is het helemaal eens met prins Constantijn en neemt zelf ook geen plaats in een panel met alleen maar mannen.
“SolarPower is een associatie en organiseert dus zelf ook veel debatten. We zorgen er altijd voor dat er ook vrouwen aan deelnemen. We laten nog liever een event niet doorgaan, dan dat we met alleen maar mannen zitten. Maar dat is zelden of nooit nodig.”
“Ook in sectoren waar mannen in de meerderheid zijn, kun je vakkundige vrouwen op het podium krijgen. Het is een kwestie van hoezeer je daar je best voor wilt doen; hoeveel prioriteit je er aan geeft om te zorgen voor maximale diversiteit.”
“Begin daarom op tijd met de planning van je event en zorg voor een database met goede vrouwelijke sprekers.”
“Wij zitten bij SolarPower in het ingenieursvak en ook hier zijn mannen traditioneel in de meerderheid. Maar dat verandert langzaam, sowieso omdat er steeds meer maatschappelijke aspecten bij engineering komen kijken zoals het milieu. De rol van bijvoorbeeld communicatieprofessionals wordt hierdoor ook groter in onze sector en daar voelen gelukkig veel vrouwen zich toe aangetrokken.”
“Daarnaast doen we er alles aan om vrouwen te verwelkomen in ons vakgebied en dat lukt behoorlijk goed. Onze CEO is bijvoorbeeld een vrouw en we organiseren verschillende evenementen voor vrouwelijke ingenieurs om met elkaar te netwerken en informatie uit te wisselen. Zelfs op gemengde evenementen hebben we soms een panel met alleen maar vrouwen. Nee, we hebben nog geen kritiek gekregen dat we doorslaan naar de andere kant of dat mannen zich nu benadeeld zouden voelen.”

 

Berna Toprak, expert Beeldvorming bij WOMEN Inc

‘Congresorganisatoren kunnen diversiteit opnemen in hun contract’

Berna Toprak“We hebben allemaal (on)bewuste vooroordelen. Dat hoeft niet erg te zijn. Maar het is wel belangrijk om hier bewust mee om te gaan, zeker als je bijvoorbeeld een selectie maakt van mensen die je een podium wilt bieden.”
“Uit onderzoek blijkt dat we zonder het zelf door te hebben de neiging hebben om steeds in hetzelfde vijvertje van talenten en sprekers te vissen. Onze onbewuste associaties kunnen dus beperkend werken.”
“In het geval van congressen is het belangrijk om bewust te zijn van de stereotiepe ‘eigenschappen’ die men heeft van vrouwen en mannen: autoriteit, kennis en expertise associëren we automatisch eerder en vaker met mannen dan met vrouwen. Als je hier niet bewust mee omgaat, is de kans groot dat je een panel krijgt met alleen maar mannen. Om deze beeldvorming en daarmee deze associaties te doorbreken, dragen verschillende mensen verantwoordelijkheid.”
“Invloedrijke mannen zoals prins Constantijn profiteren indirect van de bestaande beeldvorming en deze associaties. Zij kunnen verantwoordelijkheid nemen door niet meer mee te doen aan male-only panels. Heel mooi dat Constantijn zich hierover publiekelijk heeft uitgesproken. Ook zouden mannen zoals hij een standpunt in kunnen nemen door hun plek af te staan aan een vrouw die het verhaal net zo goed zou kunnen vertellen.”
“Congresorganisatoren kunnen ook wat doen. Zij kunnen bijvoorbeeld standaard in hun contracten opnemen dat ze hun diensten niet aanbieden als diversiteit en inclusie niet voldoende mee worden genomen in de programmering. Of ze kunnen zichzelf trainen op hun unconscious bias, zodat ze all-male panels herkennen en daar ook kritisch op kunnen zijn bij henzelf en hun opdrachtgevers.”

 

Carola van der Hoeff, Congress Director bij de International Pharmaceutical Federation (FIP)

‘Mannen en vrouwen denken anders over dingen’

Carola van der Hoeff“In deze tijd ben ik het zeker eens met deze stelling, maar ik zou hem iets willen nuanceren naar ‘Paneldiscussies met alleen maar mannen moet je ontwijken’. Het is belangrijk dat er meer een balans komt tussen vrouwen en mannen en dan speciaal in de congresindustrie. Het moet uiteraard wel zo zijn dat degene die in een panel zit, de correcte kennis heeft om deel te nemen. Misschien iets meer werk voor de organisatoren maar zeker de moeite waard.”
“Persoonlijk vind ik het prettig wanneer ik in een panel zit waarin het evenredig is verdeeld tussen mannen en vrouwen; het is ook zo dat vrouwen en mannen anders over dingen denken en anders beredeneren. Er zijn veel vrouwen die excelleren in ons vakgebied en een eigen mening hebben en een ambitie hebben om hogerop te komen.”
Mocht het zo zijn dat ik, als vrouw, alleen in een panel zal zitten met allemaal mannen dan zou ik dat ook niet erg vinden. Ik kan namelijk mijn mannetje wel staan, maar zal wel het gevoel hebben dat ik extra mijn best zal moeten doen.”
“Mijn mening is dat ieder bedrijf intern moet gaan kijken hoe zij meer vrouwen aan de top kunnen krijgen, zonder te discrimineren, want het gaat natuurlijk ook om de kwaliteit en kennis van deze persoon. Maar laten we stoppen met het verspreiden van de onzin van politieke leiders dat vrouwen niet excelleren in bepaalde groepen en minder ambitie hebben en allemaal links zijn en geen mening hebben.”
“Verder ben ik van mening dat meer diversiteit in de top zal leiden tot meer efficiëntie en dat paneldiscussies veel interessanter zullen zijn wanneer je de meningen krijgt te horen van zowel mannen als vrouwen.”

 

Alex Beishuizen, debatleider, transitiemanager en mediaconsultant

‘Een lekker wijf is geen oplossing’

Alex Beishuizen“In de periodes dat ik hoofdredacteur was van ICT-vakbladen heb ik geregeld congressen en panels voorgezeten waar geen vrouwen op het podium te zien waren. Eerlijkheidshalve moet ik daarbij aanmerken dat er ook heel weinig vrouwen in de zaal zaten bij dit soort evenementen. De ICT was lange tijd het monopolie van mannen en nog altijd zijn vrouwen veruit in de minderheid.”
“Vanuit mijn ervaring als dagvoorzitter weet ik dat het voor de inhoud, dynamiek, sfeer en toon van de discussie veel beter is wanneer er vrouwen en mannen in een panel zitten of een keynote geven. We gedijen als mensen het beste in een omgeving vol diversiteit: jong, oud, man, vrouw en met verschillende achtergronden en interesses.”
“Maar laat diversiteit vooral geen dogma worden bij de keuze van sprekers en panelleden. Kies voor kwaliteit en diversiteit, maar laat de kwaliteit prevaleren. Forceer geen fiftyfifty als het om een door mannen gedomineerd onderwerp als systeembeheer gaat. Andersom geldt hetzelfde voor gebieden die door vrouwen worden gedomineerd, zoals onderdelen van het onderwijs en de zorg.”
“Pas vooral op voor compensatiegedrag. Een vrouwelijke dagvoorzitter op een verder voor honderd procent door mannen gedomineerd evenement is geen oplossing, al helemaal niet als dat uit esthetische overwegingen (lees: een lekker wijf) gebeurt.”
“In veruit de meeste gevallen is het mogelijk om panels en sprekers uit mannen en vrouwen te laten bestaan. Een evenement is er echter om de bezoekers iets te laten ervaren, te leren of ze te inspireren. Als dat alleen lukt met een podium vol vrouwen, of alleen maar mannen als sprekers of panelleden, dan moet dat maar. Het draait uiteindelijk om de tevredenheid van de bezoekers.”

 

Robbert Weddepohl, president MPI Netherlands Chapter

‘Persoonlijk gaat het mij wat ver’

Robbert Weddepohl“Een natuurlijke vanzelfsprekendheid zou moeten zijn dat je je bij het samenstellen van een panel of het organiseren van een congres je laat leiden door expertise en kwaliteit van een spreker of panellid. Het belang van de juiste keuze op basis van kwaliteit is voor een congres dermate groot dat gender hier geen rol in zou moeten spelen.”
“In dat kader gaat het mij persoonlijk wat ver om zonder meer te zeggen geen panels meer samen te stellen zonder vrouwen.”
“Vanuit MPI doen we er in ieder geval veel aan om meer bewustzijn te creëren omtrent dit onderwerp en vooral ook te focussen op design en kwaliteit van onze meeting- en eventindustrie. In het bestuur van het Nederlandse chapter van MPI is de meerderheid vrouw. Dit zijn topvrouwen uit de meeting industrie met ieder hun eigen expertise. Deze vrouwen zitten in het bestuur vanwege hun kennis, voortrekkersrol en liefde voor ons vak. Zij helpen MPI naar the next level als het gaat om onze speerpunten Knowledge, Community en Industry Voice en spelen daarin een onmisbare rol.”
“Vrouwen domineren de meetings- en eventindustrie. Onderzoek van MPI wijst uit dat ongeveer 70 tot 80 procent van de totale workforce in de meetings- en eventindustrie uit vrouwen bestaat.”
“Tegelijkertijd blijkt dat deze vrouwen in de minderheid zijn als het gaat om topposities in onze branche en niet hetzelfde verdienen als mannen in gelijke rollen.”
“Om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen binnen onze industrie heeft MPI een ‘MPI Women’s Advisory Board’ opgericht. We willen daarmee bewustzijn creëren als het gaat om (onbewuste) vooroordelen en op basis van belangenbehartiging, harde gegevens en branchespecifiek onderzoek belangen behartigen. Zo kun je denken aan een mentorschapsprogramma en identificeren van topvaardigheden die vrouwen moeten omarmen om meer zelfvertrouwen te hebben, aanwezig te zijn en te promoveren.”

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief