Party Rent - Koen Siemes en Maarten ter Horst

Party Rent: nét even anders

De naam zegt het al: Party Rent verhuurt benodigdheden voor de evenementenmarkt. Maar Party Rent doet dat nét even anders – met nét even andere (design)producten – dan anderen. Koen Siemes en Maarten ter Horst vertellen hoe het zit.

“Party Rent is een verhuurbedrijf voor evenementenbenodigdheden in de breedste zin van het woord”, vertelt Koen Siemes, verkoopleider bij Party Rent.

Verhuurbedrijf

“We doen kale verhuur tot full service en alles ertussen in. Dus het hele voortraject – meedenken, plannen en het maken van 2D en 3D ontwerpen – tot aan transport, opbouwen, afbouwen en schoonmaken.”

“Onze core business is de business-to-business markt in Nederland en het Noordrijn-Westfalen gebied in Duitsland”, vult Maarten ter Horst aan. Hij houdt zich onder meer bezig met het maken van CAD-tekeningen en de verkoop.

“We werken vanuit onze hoofdvestiging in Bocholt, vlak over de grens in Duitsland. We hebben dus Duitse vrachtwagens en een Duits kantoor. Daar kijken mensen soms van op. ‘Een Duits bedrijf?’ zeggen ze dan. Maar nee, we zijn een Nederlands bedrijf, we zitten alleen iets over de grens.”

Het ontstaan

In 1992 zagen de Nederlandse Joris Bomers en zijn compagnon aanleiding om meubels en materialen voor evenementen te gaan verhuren. Het begon, zoals bij de meeste verhuurders, met wat biertafels, stoelen en glazen. Het tweetal besloot het echter nét even anders aan te pakken.

Omdat er in Nederland al wat soortgelijke bedrijven bestonden, trokken ze de grens over. In Bocholt startten ze hun bedrijf. Het bleek een gouden greep. Party Rent maakte een indrukwekkende ontwikkeling door die tot op de dag van vandaag duurt.

Om verdere groei mogelijk te maken, werd het bedrijf in 2001 een franchiseonderneming. Anno 2020 telt Party Rent 24 vestigingen in Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland.

Europese speler

Siemes: “De franchisepartners zijn zelfstandige ondernemers die zich met hart en ziel inzetten. Iedereen beschikt over hetzelfde assortiment, dus iedereen beschikt over een bijna onuitputtelijke voorraad. Elke week is er een vast uitwisselingsmoment. Op woensdag rijden er vanuit diverse vestigingen vrachtwagens naar een aantal centrale uitwisselingspunten, waar de omslag van het aan elkaar verhuurde of bij elkaar ingehuurde materiaal plaatsvindt.”

Ter Horst: “Door de organisatie op deze manier vorm te geven is Party Rent een belangrijke Europese speler geworden. Wat ooit met twee personen en een paar biertafels begon is uitgegroeid tot een Europese organisatie met ruim duizend medewerkers. Waar het event ook wordt gehouden en hoe groot het event ook is: dankzij onze enorme achterban kunnen we vrijwel altijd leveren. En – ook niet onbelangrijk – klanten kunnen er zeker van zijn dat ze altijd en overal dezelfde Party Rent kwaliteit en flexibiliteit krijgen.”

Inspirations

Party Rent - Maarten ter Horst
Maarten ter Horst: “Wat best bijzonder is, is dat we designstoelen in grote aantallen kunnen aanbieden” | FOTOGRAAF GERARD GUIKING, EXPOFOTO

Ook het assortiment van Party Rent is nét even anders. Siemes: “We hebben een heel mooi assortiment, niet te standaard. Zo hebben we veel designmeubelen en volgen we de laatste trends op de voet. Loungen, tafelen, kantoor en congresbenodigdheden, bar en buffetsystemen, vloeren, podia en presentatiemiddelen, decoratie en lampen, outdoor, sfeer…

We hebben zoveel. Teveel om op te noemen. Daarom verwijzen we altijd graag naar onze webshop, daar staat alles overzichtelijk op een rij. Onder het kopje ‘inspirations’ kun je volop inspiratie opdoen en krijg je een goede indruk van wat we bij Party Rent onder het aankleden van een evenement verstaan.”

Ter Horst: “Wat best bijzonder is, is dat we designstoelen in grote aantallen kunnen aanbieden. Denk aan de Eames’, Pantons en Vitra’s van deze wereld. Dit komt omdat we groot inkopen en rechtstreeks zaken doen met de designmerken.”

“Vaak zie je bij congressen van die standaardstoelen, maar dat hoeft dus niet. Wij kunnen een groot congres met gemak voorzien van vierduizend échte designstoelen.”

Logistiek & techniek

Party Rent - Koen Siemes
“Wat kan efficiënter, wat kan duurzamer, wat beter? Daar zijn we continu mee bezig”, vertelt Koen Siemes. | FOTOGRAAF GERARD GUIKING, EXPOFOTO

Zoals elk vooruitstrevend bedrijf is ook Party Rent gefocust op verbetering. “Wat kan efficiënter, wat kan duurzamer, wat beter? Daar zijn we continu mee bezig”, vertelt Siemes.

“De meeste winst valt te behalen op logistiek en technisch vlak. Een goed voorbeeld is de congresstoel. Vaak worden congresstoelen geselecteerd op stapelbaarheid.”

“Sommige designstoelen die wij graag willen aanbieden, zijn echter niet stapelbaar. Als je er dan drieduizend moet vervoeren, hangt er een aardig prijskaartje aan. Bovendien is het niet erg duurzaam.”

“Dus wat hebben we gedaan? In nauw overleg met bijvoorbeeld Vitra heben we de zittingen en de onderstellen uit elkaar gehaald. Door middel van een extra onderdeel, de ‘connector’, zijn ze toch supersnel te monteren. Hierdoor passen er drie keer zoveel stoelen in een vrachtwagen. Met andere woorden: in plaats van drie vrachtwagens heb je nu maar één vrachtwagen nodig. Dit voordeel heeft meerdere klanten doen besluiten met ons een samenwerking aan te gaan.”

“Een ander voorbeeld is dat we alles op karren zetten en dus niet op pallets”, vult Ter Horst aan. “Dat betekent dat we niet met pompwagens aan de slag hoeven en dat onze bouwers niet hoeven te wachten. Ieder neemt in elke hand een kar en hup, naar binnen. In plaats van tien mensen heb je dan maar twee mensen nodig.”

Persoonlijk

Enfin, dat bedoelen ze bij Party Rent dus met net even anders.

“Maar een hoop dingen zijn natuurlijk ook hetzelfde”, lacht Siemes. “Want ook al zijn we een grote speler in de markt, onze Nederlandse vestiging is klein en persoonlijk. Met z’n tienen gaan we ervoor om klanten de best mogelijke ervaring te geven. Of het nou een grote internationale conferentie is – zoals de Klimaattop in Bonn, waar we met zestig opleggers mochten uitpakken – of een vergadering in een paviljoentent, dat maakt ons niet uit. Als je een fijne verhuurpartner zoekt, die nét even anders is, ben je bij ons aan het juiste adres.”