Congressen

Beoordelingscriteria voor projectoren

Een projectorloze presentatie begint tot de uitzonderingen te behoren. Multimedia projectoren worden dan ook veelvuldig aangeschaft en dit zorgt voor snelle ontwikkelingen bij de fabrikanten. Een overzicht van de huidige stand van zaken.

Geeft u veel trainingen? Een SVGA-projector van 1.200 lumen zal dan voldoen. Al is bij voldoende budget een XGA-projector aan te bevelen. Bent u ook veel onderweg? Let dan op laag gewicht (1,5 kilo) en eenvoudige instelbaarheid, vanwege de wisselende omstandigheden. Voor gebruik in een vaste vergaderzaal kunt u zich beter richten op een goede projectiekwaliteit. Een XGA-projector van 1.500 lumen is dan een goed startpunt. Ook een goede contrastratio is een punt van aandacht. Praten we over een congreszaal dan denken we eerder aan een SXGA-projector van 4.000 lumen of hoger. Heeft u voldoende aan deze ”quick fix”? Veel succes met de aanschaf van uw nieuwe projector. Maar we kunnen ons voorstellen dat u zich verder wil verdiepen voor u investeert in zo”n belangrijk presentatiemiddel. Daarom gaan we dieper op de materie in.

Resolutie

Vergelijkbaar met computerschermen heeft een projector een bepaalde resolutie, uitgedrukt in pixels. Hoe hoger de resolutie, des te gedetailleerder het geprojecteerde beeld. De meest voorkomende resoluties op dit moment zijn SVGA (800 x 600 pixels) en XGA (1024 x 728 pixels). De laatste heeft doorgaans de voorkeur, omdat kleine letters en complexe beelden beter zichtbaar zijn én 1-op-1 aansluit bij de standaardresolutie van de meeste laptops. SVGA is de goedkopere keuze, als detaillering minder belangrijk is. Wie juist heel hoge eisen stelt kiest voor SXGA (1280 x 1024 pixels) of een nóg hogere resolutie. Helderheid Iedereen wil heldere beelden, maar dat wil niet zeggen dat de helderheid van een projector altijd zo hoog mogelijk gekozen moet worden. Er kleven namelijk ook nadelen aan. Een hogere helderheid levert een duurdere projector op, iets meer stroomverbruik en meer warmteproductie, die vervolgens weer weg gekoeld moet worden door een luidruchtigere ventilator. In een donkere ruimte is en lage helderheid voldoende. Vaak hebben we echter te maken met enige lichtinval of verlichting en wisselende omstandigheden. Voor een gemiddelde vergaderzaal is een projector met een helderheid van 1.200 tot 1.800 lumen een veilige keuze. Voor grotere ruimten, grotere projectieafstanden of lichtrijke omstandigheden is een helderheid van 2.000 lumen of meer vereist. Dit kan oplopen tot zo”n 10.000 lumen.

Contrast

Een andere eigenschap van een projector die bepalend is voor de kwaliteit van het beeld is de contrast ratio. Het is de verhouding tussen de helderheid van het meest heldere deel van het beeld en die van het meest donkere deel van het beeld. Een hoge contrast ratio is vooral belangrijk bij het projecteren van videobeelden en beelden met een grote kleurschakering. Het zoeken is dan naar een contrast ratio van 1.200 en hoger. Voor teksten en grafieken is het een minder belangrijk criterium en is een contrast ratio tussen de 500 en 1.200 voldoende. Er zijn inmiddels projectoren op de markt met een contrast ratio van 4.000:1 en nog hoger.

Gewicht

Hoe meer een projector verplaatst moet worden, des te belangrijker wordt het gewicht en de omvang. De lichtste projectoren wegen minder dan 1 kilo, terwijl het begrip ”portable” ophoudt bij zo”n 5 kilo. Gangbaar voor het eenvoudig transporteerbare segment is zo”n 2 tot 3 kilo. Zwaarder is alleen nodig als er hoge eisen worden gesteld aan helderheid, resolutie en projectieafstand. Wat betreft dat laatste is het type zoomlens nog een afweging. In het geval dat de projectieafstand zeer kort is of kan zijn, is een groothoek lens aan te bevelen. Bij grote projectieafstanden is een extra sterke zoomlens nodig, natuurlijk weer in combinatie met een hoge helderheid.

Geluid

We zijn het wel gewend, het gezoem van de ventilator die de projector koelt. Dat wil echter niet zeggen dat we dat zonder meer moeten accepteren. Zeker in vergaderingen en kleine groepen kan het geluid van de ventilator storend werken en zeker bij een langere zit is dit achtergrond geruis ongemerkt vermoeiend. Diverse merken hebben gelukkig aandacht besteed aan dit aspect van een projector en het is aan te bevelen om de stillere varianten in de vergelijking mee te nemen. Stil is zo”n 30 dBA. Er zijn fabrikanten die hun projectoren uitrusten met een whisper mode (fluistermodus). Hiermee kan de lichtopbrengst, als de omstandigheden dit toelaten, worden teruggebracht en daarmee de noodzaak tot koeling en daarmee de “operating noise”.

Bediening

Projectoren zijn de afgelopen jaren steeds meer ”plug & play” geworden. Het scherp stellen en aanpassen van de beeldkwaliteit is doorgaans snel onder de knie te krijgen. Dit met behulp van de afstandsbediening en logische instelmenu’s. Een aantal fabrikanten biedt projectoren aan met een Nederlandstalig menu. Tussen de computer en de projector is niet altijd meer een kabel nodig. Net als bij computers komen er ook steeds meer draadloze projectoren. Voordeel hiervan is dat de computer niet persé dicht bij de projector hoeft te staan. Voor het snel wisselen van presentatie kan een USB-poort of PCMCIA-slot op de projector een oplossing bieden. Deze voorziening is ook handig voor mensen die met hun projector op pad gaan om buiten de deur een vaste presentatie te geven. Met de presentatie op een USB-stick of PCMCIA-kaart kan de meeting snel van start gaan.

Netwerk

Een trend waarin het bedrijfsleven volop mee gaat is die van IP-adresseerbare projectoren, oftewel projectoren die aan een netwerk zijn te koppelen. Bij menig bedrijf is het niet meer de facility manager of secretaresse die projectoren inkoopt, maar de systeembeheerder. En die wil graag alle apparatuur via het computernetwerk beheren. Zo is het mogelijk om op afstand de status te controleren (aan/uit) en het gebruik van het filter en de levensduur van de lamp te monitoren. De volgende generatie wordt daarbij gevormd door de draadloos aanstuurbare projectoren, passend in de algemene trend van draadloze netwerken. Diverse merken hebben afgelopen jaar dergelijke projectoren op de markt gebracht.

High Definition

Wat minder aan slaat in het bedrijfsleven zijn de High Definition (HD) projectoren. Het is doorgaans de zakelijke markt die vooruitloopt op de consumentenmarkt. Bij High Definition is het omgekeerde het geval. Menig consument heeft zijn eigen ”home cinema” ingericht met een HD-projector, terwijl deze technologie in weinig boardrooms is te vinden. De oorzaak? Sowieso speelt het projecteren van film- en videobeelden een beperkte rol in de zakelijke markt. En juist daarbij bewijst de HD-techniek haar waarde. Verder hebben we in de consumentenmarkt te maken met een segment dat gaat voor de hoogste kwaliteit, terwijl de zakelijke markt over vrijwel heel de linie is gefocust op de beste prijs/prestatie-verhouding. Die ligt momenteel in het XGA-segment met 2.000 tot 3.000 lumen.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief