RAI Amsterdam gaat meer stadswarmte gebruiken

RAI Amsterdam heeft een duurzame stap gezet met een flinke vermogensuitbreiding van haar stadswarmte. Gebruikte de RAI voorheen zowel gas als warmte voor de verwarming van haar hallen, vanaf nu wordt vrijwel alleen nog milieuvriendelijke restwarmte van de Nuon-centrale in Diemen gebruikt.
 Door meer stadswarmte te gebruiken stoot de RAI de jaarlijks 500 ton minder CO2 uit. Dat is een reductie van 50 procent. De besparing is vergelijkbaar met de verminderde CO2-uitstoot die met zo’n 15.000 zonnepanelen bereikt wordt. Daarnaast zorgt het voor 95 procent minder gebruik van fossiele brandstoffen.
 

Investeren in duurzame alternatieven

“Duurzaamheid is belangrijk voor RAI Amsterdam”, stelt Hans Bakker, Algemeen Directeur RAI Amsterdam.. “Al sinds 2008 werken we met een ambitieuze organisatie aan een duurzame omgeving waar succesvolle ontmoetingen plaatsvinden. Dit kunnen we niet alleen. We zijn dan ook heel tevreden over de samenwerking met energiepartner Nuon. Na groene stroom, gas en zonne-energie, voegen we de flinke vermogensuitbreiding van stadswarmte toe aan deze lijst. Op deze manier leveren we graag een bijdrage aan de duurzaamheid van de stad Amsterdam.”
 
“RAI Amsterdam is voor ons een mooie en bijzondere klant, en ook meteen onze grootste klant,” zegt Peter Smink, CEO van Nuon. “De warmtevraag is vergelijkbaar met die van zo’n 1.200 woningen. Wij vinden het mooi te zien dat steeds meer bedrijven kiezen voor stadswarmte vanwege het milieuvriendelijke karakter.”
 

Een stap voorwaarts

De geheel vernieuwde stadswarmte-aansluiting heeft een vermogen van 12.000 kW en is daarmee Nuon’s grootste warmteaansluiting in Nederland. Voor de gemeente Amsterdam is de nieuwe aansluiting een stap voorwaarts in het streven naar meer milieuvriendelijke warmte in de stad. De gemeente heeft de ambitie uitgesproken om in 2040 230.000 woningen op stadswarmte aangesloten te hebben. Om dat te bereiken wordt het stadswarmtenet uitgebreid en zal het intensiever worden benut. Ook in de bestaande bouw worden steeds meer woningen aangesloten. 
 

Foto: Peter Smink (Nuon) en Hans Bakker (RAI) zetten de warmtewisselaar samen aan