Reizen uit BRIC-landen: Rusland aan kop

Als het gaat om uitgaande reizen van de vier BRIC-landen, dan gaat Rusland aan kop, gevolgd door China, met daarna Brazilië en India op grote achterstand. Dit blijkt uit een analyse door ITB Berlijn en IPK International over een periode van vijf jaar.

Het resultaat is opvallend omdat Rusland niet de sterkste economische groei vertoont en de kleinste populatie kent van de vier landen. De sterkste economische ontwikkeling vindt plaats in China en Brazilië en qua bevolkingsomvang staan China en India aan kop.

Russen ondernemen 1,3 zoveel buitenlandse reizen als Chinezen, 3,4 zoveel als Indiërs en 4,6 zoveel buitenlandse reizen als Brazilianen.
In de geanalyseerde tijdsperiode van 2007 tot en met 2011 vertoonde het reisgedrag van de Russen ook de sterkste groei. In 2007 ondernamen 15,9 miljoen Russen en 13 miljoen Chinezen een reis buiten hun landsgrenzen. In 2011 waren dat 23,8 miljoen Russen en 18,3 miljoen Chinezen, een toename van respectievelijk 50 en 41 procent.

India en Brazilië blijven qua aantal ver achter met respectievelijk 7 miljoen en 5,2 miljoen buitenlandse reizen in 2011. Brazilië vertoont in de vijfjaarsperiode met 85% de sterkste groei. Voor India ligt dit percentage op 30%.

Het aantal buitenlandse reizen vanuit de BRIC-landen lag in 2011ongeveer zes maal lager dan vanuit EU-landen (54 miljoen tegen 345 miljoen), terwijl de verhouding qua inwonersaantal precies andersom ligt. Vijf jaar geleden reisde de bevolking van de BRIC-landen negen maal minder naar het buitenland dan de EU-ingezetenen. Er is dus sprake van een inhaalslag, concludeert Martin Buck, directeur van het Competence Center Travel & Logistics van Messe Berlin.