Rens de Jong Dagvoorzitter van het Jaar 2013

Rens de Jong is de dagvoorzitter die zijn vak het afgelopen jaar op het allerhoogste niveau heeft uitgevoerd. Hij mag zich daarom ‘Dagvoorzitter van het Jaar 2013’ noemen. Stefan Wijers werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Beste dagvoorzitterschap 2013’, voor zijn optreden voor het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Rick van der Kleij werd gelauwerd als ‘Meest talentvolle Dagvoorzitter 2013'.
Het was voor het eerst, dat de verkiezing georganiseerd werd. “Er is maar weer eens bewezen”, zegt mede-initiator Marga Groot Zwaaftink van Commgres, “dat het een vak is en dat er veel vakmanschap is in Nederland. De kwaliteit van de finalisten lag enorm hoog.”

De jury zag verschillende types dagvoorzitters voorbij komen, constateert juryvoorzitter Jan-Jaap In der Maur van Dagvoorzitter.nl. Van journalist via theaterman tot trainer: “Opdrachtgevers hebben daarmee een luxe, maar ook de uitdaging voor iedere bijeenkomst precies de juiste dagvoorzitter te selecteren. Ze zullen per keer bewust moeten kiezen welke vaardigheden en welke persoonlijkheid ze verwachten van hun gespreksleider.”

De jury keek bij de keuze in de drie categorieën naar een aantal criteria. Voor de ‘Dagvoorzitter van het Jaar’ telde zwaar mee, hoe goed de kandidaat in staat bleek het doel van de bijeenkomst te vertalen naar zijn eigen rol.

Groot Zwaaftink: “Als dagvoorzitter mag je vaak mee schaven aan het programma en ben jij vervolgens degene die het op het podium waar moet maken. Dan moet je in staat zijn precies te doorgronden waar het om gaat. Vervolgens moet jij jouw optreden daarop aan kunnen passen: wanneer geef je gas, wanneer vertraag je? Wanneer geef je ruimte en wanneer leg je sprekers of deelnemers het vuur aan de schenen?”

‘Warmte’, is een ander belangrijk punt. In der Maur: “Het begint allemaal bij werkelijke interesse en echt menselijk contact. Dat mag voor een dagvoorzitter geen trucje zijn, maar moet echt diep uit zijn binnenste komen.”

Verder keek de jury onder andere naar de persoonlijke aanpak van de genomineerden, de hoeveelheid werkvormen en formats waar ze over beschikken, kennis van eigen sterktes/zwaktes en de investering die ze doen in de ontwikkeling van hun vakbekwaamheid.
In de categorie ‘Beste Dagvoorzitterschap’ gold alleen de kwaliteit van het ene optreden waar de gespreksleider voor genomineerd was. En voor de titel ‘Meest talentvolle Dagvoorzitter’ werd niet alleen gekeken naar het huidige niveau van de genomineerden, maar ook naar hun potentie en leergierigheid.

Jan-Jaap In der Maur, Rens de Jong en Marga Groot Zwaaftink

Jan-Jaap In der Maur, Rens de Jong en Marga Groot Zwaaftink