Congressen

Reportage: MPI gaat over grenzen in Groningen

Martinikerkhof Groningen met op de achtergrond Forum

Met de Afsluitdijk achter de rug en nog een lang stuk A7 te gaan lijkt het me een mooi moment om de pre-podcast te beluisteren. MPI heeft daarvoor de makers van Crossing Border vooraf geïnterviewd als opwarmer voor het evenement.

Nu ben ik niet de meest geconcentreerde podcastluisteraar, zeker niet onder het rijden, maar de doelstelling van het event komt door.

Learning Journeys

De Nederlandse afdeling van Meeting Professionals International introduceerde tijdens de Europese conferentie EMEC 2019 in Den Haag het concept ‘Learning Journeys’. De deelnemende eventprofessionals stapten daar in de bus om op locatie te leren van kennis en ervaringen uit andere sectoren. Na de gedwongen coronapauze kreeg deze inspiratietrip een vervolg met MPI Reconnect, waarbij in juli 2021 Brabant werd bezocht. Deze zevende februari 2023 is Groningen de gaststad.

Ik hoor flarden over de content van beide tracks, de één met de energietransitie als thema, de ander focust zich op gezonder ouder worden. Twee thema’s waarin het Groningse ecosysteem van universiteit, kennisinstituten en bedrijfsleven zich onderscheidt.

Deze Future of Health track lijkt me heel interessant, maar ik blijf bij mijn oorspronkelijke keuze om kennis te maken met The Future of Energie.

Snelle kennismaking

Verdwalen is in Martiniplaza onmogelijk, want bij iedere doorgang wijst een medewerker me de weg. En vertelt en passant iets over de betreffende ruimte. Een snelle en attente kennismaking met de locatie.

De meeste deelnemers zitten al klaar op de in U-vorm opgebouwde drielaags tribune, want de opening is aldaar.

De directeur van Martiniplaza, Willem de Kok, tevens voorzitter van de Groningen Congres Alliantie, vertelt over de activiteiten van Groningen Conventions. Eén van de promotieactiviteiten is een video van de stad, die we dan ook te zien krijgen. Een andere is het huidige event, waar met een team van 35 mensen een goed gevuld en gevarieerd programma is ontwikkeld.

Leren door experimenteren

Na deze introductie van de gaststad is het woord aan Kevin Weijers.

Als spreker en schrijver ontdekt hij gedreven door nieuwsgierigheid de wereld via experimenten. Zo besloot hij in 2013 als ambtenaar adviserend over veiligheid bij publieksevenementen gedurende 30 dagen geen e-mail te versturen. Dat beviel zo goed, onder meer door de drie uur tijdsbesparing per dag, dat hij het experiment verlengde tot een jaar.

Door zijn lessen te delen belandde hij in de wereld van bloggers en sprekers. En hij maakte van leren door experimenteren zijn beroep. Bijvoorbeeld met ‘de 21 dagen niet klagen challenge’.

Bij deze gelegenheid verhaalt hij vooral over ‘de wereld rond in 80 experimenten’. Een plan uitgesproken tijdens een TEDx event, waarna maanden van passiviteit volgden ondanks de uitnodigingen die hij kreeg op basis van zijn presentatie.

De eerste stap

Een avontuur dat door zijn logistieke complexiteit en het ontbreken enige onderbouwing maar niet van start kwam.

Tot hij besloot gewoon de eerste stap te zetten en naar Singapore te vliegen om daar zijn creativiteit in te brengen op de marketingafdeling van voetbalclub Tampines Rovers FC. Vervolgens ontrolde zich een reeks van ervaringen verspreid over de wereld. Weijers bracht zijn creativiteit, inzet en enthousiasme in, met als enig gevraagde tegenprestatie eten en overnachting. Zo was hij gymleraar in een township bij Kaapstad en side-kick bij een ochtendshow van het grootste radiostation in Maleisië.

Tot 80 experimenten is het (nog) niet gekomen, maar verhalen – met humor en bravoure gebracht en vlotjes voorzien van inzichten – heeft Weijers genoeg. Hij adviseert om vooral ruimte te geven aan het toeval en niet aan experimenten te beginnen met een vooraf bepaald resultaat.

Met deze open mind stappen we de bussen in, want het is lunchtijd.

Lunchwandeling

De beste manier om aan te tonen dat je in het Groningse stadshart prima een congres kunt ontvangen met alle faciliteiten op loopafstand is een walking lunch. De deelnemers worden in vier zeer verschillende accommodaties getrakteerd op een gerecht en origineel drankje, zonder dat de stappentellers daar iets significants van merken.

De groep waarbij ik ben aangehaakt wordt als eerste ontvangen in het monumentale Feithhuis. Op de begane grond huist een modern ingericht à la carte restaurant. Boven bevinden zich zeven ruimtes, met daaronder een boardroom, een viertal modern ingerichte kamers van 25 tot 35 vierkante meter, de lichte stadszaal van 75 vierkante meter en een bovenverdieping die 175 vierkante meter omspant.

Tijdens de presentatie hebben we al zicht op onze volgende locatie. De Martinikerk is een zeer nabije buur.

Imposant kader

Eenmaal in de kerk hoef je geen creatieve geest bezitten om te onderkennen dat het interieur een imposant kader vormt voor elk soort evenement. Natuurlijk is er het immense schip, de vloer geplaveid met grafzerken en het indrukwekkend grote barokorgel. Het helblauwe hemelgat boven het koor met daar omheen Middeleeuwse schilderingen van mensen feestend op de Vastelavond geven de locatie een kleurrijke touch, evenals de regenboogstrepen die de gebrandschilderde ramen projecteren op de vloer, de muur en één van de vier majestueuze, koperen kroonluchters.

Met de kapel, de Librije en de Fredericikamer biedt de Martinikerk ook meer intieme ruimtes.

Moderne monoliet

En nu iets compleet anders, moeten de organisatoren van het Crossing Border event hebben gedacht. Want naast de Martinitoren staat een gebouw ongeveer half zo hoog dat als een soort monoliet de moderne tegenhanger vormt van de klassieke kerk.

Het in 2019 geopende Forum huisvest over tien verdiepingen onder meer vijf filmzalen, strip- animatie- en game-museum Storyworld, twee expositieruimtes, werk- en studieplekken, het educatieve Smartlab, drie horecagelegenheden, het Medialab voor het zelf produceren van film, foto en animatie en een over vele verdiepingen verspreidde bibliotheekcollectie.

270 graden panorama

Wij worden ontvangen in de Rabo Studio met als meest opvallende faciliteit de 270 graden panoramaprojectie op drie aaneengesloten muren, van grond tot plafond. Hiermee kun je als organisator jouw gasten visueel onderdompelen in een zelf gecreëerde wereld.

Wij nuttigen ons volgende gerechtje gezeten aan tafels, maar het is ook mogelijk om een tribune uit te schuiven voor een podiumpresentatie. De lunchsetting biedt 150 zitplaatsen, de maximale bezetting is 249 zitplaatsen of 450 staplaatsen.

We verlaten Forum Groningen via het centrale plein met publiekstribune en steken door naar onze laatste halte van de lunchwandeling.

Geschiedvolle plek

Ook Westcord’s The Market Hotel ligt op steenworp afstand. Het in 2021 geopende hotel biedt 123 kamers en drie vergaderzalen met capaciteiten variërend van 12 tot 60 personen.

Het royale Café Willem Albert op de begane grond is gezellig gevuld en de inpandige Bakkerij Westers zorgt voor een aangename geur. In het private dining gedeelte krijgen we uitleg over de geschiedenis van deze plek, pal aan de Grote Markt. In de stijlvolle ruimte zijn verwijzingen te vinden naar de maritieme activiteiten van landbouw-industrieel Willem Albert Scholtens, wiens enorme huis hier in het stadshart heeft gestaan. Hij financierde mede de in 1873 opgerichte Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NAVM), wat later de Holland-Amerika Lijn zou worden.

Energy Barn

Nu is het zaak in de goede bus te stappen, op weg naar de learning journey van keuze. Voor de energy journey is EnTranCe (Centre of Expertise Energy) de eindhalte, gelegen aan de noordkant van de stad.

De Energy Barn vormt de centrale ontmoetingsplaats van het complex. Logischerwijs is het royale schuine dak van hoek tot hoek gevuld met zonnepanelen. Verder is de grote agrarische schuur duurzaam gebouwd, met onder meer twee uit strobalen opgebouwde wanden en een aantal oude zeecontainers die dienen als facilitaire ruimtes.

Binnen een grote open ruimte, met de kantine-stoelen in gebogen rijen voor het boerenschuur-gestylde Barn Talk podium. Het is duidelijk dat de initiatiefnemers een sfeer willen creëren die vrije loop geeft aan discussie. Krukken en banken zijn de stille getuigen van forums en interviewkandidaten die de dialoog moeten aanjagen, met de energietransitie als centraal onderwerp.

De pandemie-periode is gebruikt om zich in de organisatie van virtuele events te bekwamen, zo horen we. Daardoor is de Energy Barn nu ook geoutilleerd voor online en hybride meetings.

Experimenten en prototyping

Voor we zelf aan de slag gaan met de energietransitie krijgen we eerst een tour over het EnTranCe-complex. Dat is overigens niet zo groot als het klinkt, dus over verdwaalde deelnemers hoeven we ons geen zorgen te maken.

De wandeling over de proeftuin leidt door een hoge kas, langs een soort van garageboxen, via met regelapparatuur gevulde zeecontainers en met behulp van een bruggetje over een straat van transportbuizen.

Hier vinden vooral de eerste experimenten plaats met betrekking tot winning en productie van energie, energiebesparing en energie-efficiëntie. Zo belanden we in een riekende ruimte met daarin een proefinstallatie die plastic omzet in biobrandstof. Zowel onderzoekers en studenten, als ondernemers kunnen er terecht om hun ideeën via prototyping verder te ontwikkelen tot werkende oplossing, wordt ons verteld.

Veel ruimte wordt ingenomen door het Hydrohub MegaWatt Test Center, waar onderzoek plaatsvindt naar waterstof als energiedrager en zonnepanelen voor de energiewinning. Denk nu niet dat dit dé oplossing is voor al onze energie-uitdagingen, krijgen we als waarschuwing mee. Er zijn meerdere energiesystemen nodig voor een succesvolle energietransitie en elk systeem heeft zo zijn uitdagingen en benodigd tijdspad om tot een praktische en opgeschaalde toepassing te komen.

We-Energy Game

Mochten we die les nog niet begrepen hebben, dan volgt de herkansing terug in de Energy Barn. Daar worden we groepsgewijs aan tafels gezet voor het We-Energy Game bordspel.

Vanuit een toebedeelde rol probeer je gezamenlijk de elektriciteitsvoorziening van een dorp te optimaliseren. Dat betekent zorgen dat er voldoende duurzaam opgewekte stroom is, dat het elektriciteitsnet in balans is, dat omwonenden tevreden zijn en dat het economische plaatje klopt.

Aan mijn tafel proberen we deze puzzel mathematisch op te lossen. Dat is geen snelle methode merken we, met de nodige tegenvallers onderweg – want niet voldoende kennisgenomen van alle beperkingen. Het lukt de klus te klaren, maar uit de analyse blijkt een aanpak op basis van een aantal principes effectiever. De belangrijkste lessen zijn echter dat het bij de energietransitie complex is om iedereen tevreden te houden en om een geleidelijke overgang zonder tijdelijke tekorten te bewerkstelligen.

Aanvullend volgt nog een korte discussie over duurzaamheid in de meetingbranche. Zoals MPI-voorzitter Tim Rosman het aan het eind samenvat: just to scratch the surface van het onderwerp. We lossen dus niets op, maar er worden wel enige argumenten uitgewisseld over wat er reëel wel of niet mogelijk is. De organisatie krijgt nog wel een kritische noot mee: ‘Waarom zijn we niet met een Groningse waterstofbus hier naartoe gereisd en waarom loopt iedereen weer rond met een lanyard en badge om de nek’.

’s Werelds grootste kerstbal

We gaan daarna met dus een traditionele bus naar de laatste locatie van deze toer. Een lokale deelnemer vertelt dat het pand rond Kerst wordt verlicht met duizenden lichtjes, om zodoende ‘s werelds grootste kerstbal te vormen. Je kunt je er iets bij voorstellen want DOT is een dome met een doorsnede van 26 meter en 19 meter hoogte.

Binnen wordt het nog beter, want DOT is een 3D-koepeltheater waarbij op het hele plafond wordt geprojecteerd. Nog meer onderdompelend dan de ervaring die we eerder in de Rabo Studio hadden dus.

We beleven er een ruimtereis en krijgen uitleg van Professor Edwin Valentijn, initiatiefnemer en creatief directeur van het DOTliveplanetarium. Naast de functie als planetarium wordt de dome ook gebruikt voor congressen, symposia, theatervoorstellingen, optredens en zakelijke evenementen.

Crossing Borders krijgt haar afsluiting met hapjes en drankjes in de royale gastrobar. De keuken bereidt live lekker street food en vanuit de DJ booth klinken ritmische klanken.

Vanaf Martiniplaza rijd ik weer richting Afsluitdijk. Dit keer geen podcast op, want luisterend naar BNR om te horen wat er deze dag zich buiten de Groningse congresbubbel heeft afgespeeld.

 

Foto’s: Jan Buteijn

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief