Sluiting dreigt voor slecht bezochte Floriade

De Floriade in Almere haalt mogelijk het eind van het jaar niet. Twee maanden na de opening vraagt de organisatie om een extra lening van ruim 33 miljoen euro van de gemeente om de poorten tot oktober te kunnen openhouden.

Aanleiding van de leningaavraag is de tegenvallende kaartverkoop, meldt Het Parool. In de eerste twee maanden trok de wereldtuinbouwtentoonstelling 232.500 bezoekers, drie keer minder dan was voorzien. De begroting van de Floriade ging uit van twee miljoen bezoekers gedurende het hele evenement. Dat is nu bijgesteld naar 1,2 miljoen.

Deze bijna gehalveerde bezoekersverwachting heeft grote gevolgen voor de omzet. Voor het hele evenement loopt de organisatie 24,3 miljoen euro mis uit kaartverkoop en omzet van de horeca. Met de extra kosten voor maatregelen tegen corona en een lagere omzet uit parkeerkosten komt het tekort uit op 33,8 miljoen euro.

Zonder lening riskeert Floriade sluiting

In een brief aan de Almeerse gemeenteraad stelt het stadsbestuur voor om de helpende hand toe te steken. Als de gemeente geen extra lening beschikbaar stelt, is de kans groot dat de Floriade volgende maand de poorten moet sluiten. Almere leende al 40 miljoen aan de Floriade BV. Die wil met het extra geld het aantal bezoekers opkrikken door middel van marketingcampagnes en verlaging van de entreeprijs.

De Floriade is vooral een publieksattractie, maar biedt ook arrangementen voor de zakelijk markt.