Stad van de Zon in het zonnetje gezet

De gemeente Heerhugowaard hield op 23 september het symposium Klimaatbestendig Ontwikkelen in haar Stad van de zon. Prins Willem-Alexander opende diezelfde middag het wijkcentrum Mediaan.

Het symposium was vooral bedoeld voor bestuurders, besluitvormers, directies en projectleiders. De organisatie van het symposium was in handen van JvN Congres Management en vond plaats in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard.

Stad van de Zon, ontworpen door stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, is de grootste emissieneutrale woonwijk ter wereld. Dat wil zeggen dat er net zoveel duurzame energie wordt opgeleverd als wordt verbruikt. Dit wordt bereikt door de toepassing van zonnepanelen op de daken van energiezuinige woningen en voorzieningen (2,45 MegaWatt) en drie windturbines. De woonwijk is ingebed in het Park van Luna, een recreatiegebied van ruim 177 hectare groot met bos, ecologische zones en een uniek watersysteem.

Tijdens het symposium konden de deelnemers een bezoek brengen aan het tijdelijk EXPO-paviljoen, gebouwd door Stammis Horecaverhuur. Hierin hadden 47 bedrijven en overheden de gelegenheid om hun bedrijf/instelling te exposeren. De standbouw was ontworpen door Horizon Design en uitgevoerd door A-Booth. Catering kwam voor rekening van Party Garden.

Kroonprins Willem-Alexander opende het wijkcentrum in het hart van Stad van de Zon samen met Bob de Boer, voorzitter van het wijkpanel Stad van de Zon, en Jessy Aay. Zij woont in de wijk en werd die dag 14 jaar. Na de opening overhandigde burgemeester Han ter Heegde het eerste exemplaar van het boek ‘Stad van de Zon-reflecties’ aan de Prins. Het boek bestaat uit interviews met mensen die betrokken waren bij de ontwikkeling realisatie van deze bijzondere woonwijk. De verhalen worden weerspiegeld in foto’s die tonen hoe zonne-energie in de wijk is toegepast.

In de wijk zelf waren diverse activiteiten door de Gemeente georganiseerd, zoals Energy Games voor de kinderen in Stad van de Zon en straatbarbecue of tapas eten. De feestdag werd ’s avonds afgesloten bij de Waerdse Tempel met een gratis muziekevenement met de band ‘Evers slaat door’ voor alle Heerhugowaarders.