Tanja Dik: ‘Corona raakt Johan Cruijff Arena nog steeds’

Hoe hebben grote venues de coronacrisis doorstaan? De Johan Cruijff Arena beleefde precies een jaar geleden ook nog eens een CEO-wissel. De nieuwe topvrouw Tanja Dik startte met twee problemen: corona én ruzie met Ajax. Dat conflict is ze aan het oplossen, maar corona zal ook het huidige boekjaar domineren.

“Ik ben niet iemand die wegloopt van problemen”, zegt Dik deze maand in het zomernummer van zakenblad Quote. Het vorige boekjaar was ‘opereren tussen hoop en vrees’, aldus het jaarverslag, waarin de omzet met 22 procent terugliep tot ruim 23 miljoen euro en er een verlies van 2,3 miljoen euro werd genoteerd.

Dik: “Ook in het lopende boekjaar zal corona nog een grote rol spelen. We hebben met hybride evenementen een en ander kunnen opvangen, maar als je geen publiek meer hebt bij je wedstrijden zijn dat grote klappers. Die zijn bijna niet in te halen. Desondanks hebben we gelukkig nooit een cashflowprobleem gehad en altijd aan onze terugbetaalverplichtingen kunnen voldoen.”

Conflict met Ajax bijna opgelost 

De onenigheid met Ajax, uiteraard over geld, lijkt aan de vergadertafel te worden ontzenuwd. “De crux van het verhaal is dat je dezelfde taal gaat spreken en elkaars reactie gaat begrijpen”, zegt Dik hierover. “Daarvoor moet je je verdienmodel goed uitleggen en in je boeken durven laten kijken. Tegelijkertijd hebben we gezocht naar nieuwe, gezamenlijke verdienmodellen. De tours die we door het stadion geven, gaan we nu samen met Ajax doen, waarbij we samen het risico dragen en ook samen de verdiensten delen.”

Lees het hele interview in het zomernummer van Quote.