Congressen

Tele- en videoconference vervangt zakenreizen

Voor bijna de helft van de zakenreizigers (47%) is de economische crisis het afgelopen jaar van invloed geweest op de zakenreizen. Van deze groep heeft ruim de helft (54%) minder gereisd, 42% goedkoper, twee op de vijf (22%) korter en 6% reist – sinds de recessie van invloed is – zelfs helemaal niet meer. Het gemiddeld aantal zakenreizen daalde van vijf in 2008 naar vier in 2009. In plaats van zakenreizen maakten de respondenten vooral gebruik van teleconference (56%) en videoconference (28%).

Dat zijn een aantal conclusies uit het Zakenreiziger Onderzoek 2009, dat de reis- en recreatiespecialist Europeesche Verzekeringen onder 500 zakenreizigers heeft gehouden. In dit onderzoek kwamen zowel vragen op verzekeringsgebied als human interest onderwerpen aan bod.

Eén op de drie zakenreizigers (30%) is bij zijn of haar laatste reis eerder van huis vertrokken of later naar huis gegaan om vrije tijd door te kunnen brengen op de plaats van bestemming. Vooral de meer ervaren zakenreizigers plakken graag wat vrije tijd voor of na de zakenreis. Een zakenreis wordt wel iets minder vaak verlengd dan vorig jaar. Toen verbleef 35% langer op de plaats van bestemming. Eén op de vijf zakenreizigers (20%) neemt wel eens zijn of haar partner mee op zakenreis.

30% van de zakenreizigers neemt een souvenir uit Nederland mee naar zakenrelaties. De meest populaire geschenken zijn stroopwafels (42%), kaas (31%) en klompen (17%). Voor de thuisblijvers nemen zakenreizigers op verzoek lokale souvenirs (26%), consumptieartikelen (19%) en tabak (15%) mee.

Aan vertragingen heeft de zakenreiziger de grootste hekel. Circa de helft (52%) ergert zich hieraan. Ook – zij het in veel mindere mate – hekelt de zakenreiziger onbeschoft personeel (12%), lang van huis (9%), medereizigers (5%), eten (4%), tijdsverschil (4%) en andere mentaliteit (3%).

Ruim de helft van de zakenreizigers (53%) reist doorgaans met het vliegtuig en ruim één op de drie (36%) met de auto. Overige vervoermiddelen worden in veel mindere mate genoemd. De meeste zakenreizigers lezen (39%), en shoppen (22%) terwijl zij op het vliegtuig wachten. Slechts 11% gebruikt deze tijd om te werken. Ook in het vliegtuig wordt er niet veel gewerkt (10%) . Het liefst lezen (40%) of slapen (23%) de zakenreizigers of kijken ze een film (18%).

De zakenreiziger gaat niet onbezorgd op reis. Een op de zes zakenreizigers vreest dat de zakenreis onsuccesvol zal zijn. Ook angst voor een gebeurtenis thuis of ziekte zijn van invloed op de gemoedstoestand van de zakenreiziger.

Het kleinood waarvan de zakenreiziger absoluut niet bestolen zou willen worden, dan wel het absoluut niet kwijt zou willen raken is het paspoort. Driekwart noemt expliciet dit voorwerp. Verder worden de mobiele telefoon (60%) en de laptop (57%) vaker genoemd dan bijvoorbeeld de tickets (39%) en de zakelijke stukken (33%).

Eenmaal op reis bewaart 43% van de zakenreizigers kostbaarheden in een kluis op de hotelkamer. 42% neemt zijn/haar kostbaarheden altijd met zich mee. 14% bewaart de spullen onbeveiligd op de kamer.

Eén op de zeven zakenreizigers (14%) is tijdens een zakenreis wel eens bestolen of iets kwijtgeraakt. De telefoon (20%), (zonne)bril (16%) en koffer/tas (15%) wordt het meest genoemd als verloren of gestolen. Daarvan geeft één op de vijf (22%) aan hiervoor niet verzekerd te zijn. Ruim de helft (53%) vraagt voor aanvang van de reis niet aan de werkgever of er een goede reisverzekering is afgesloten. Circa één op de drie zakenreizigers (29%) weet niet dat een gewone reisverzekering vaak geen dekking biedt tijdens een zakenreis.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief