Congressen

Terug open

September is typisch de maand waarop een heel pak activiteiten hernemen na een welverdiende zomervakantie en dit jaar is daarop geen uitzondering. Voor georganiseerde evenementen blijft het evenwel een start met de hand op de rem – of het nu gaat om sportieve activiteiten of professionele handelsbeurzen. En daar zal op korte termijn geen verandering in komen.

In verschillende Europese landen zijn georganiseerde evenementen immers terug toegestaan, evenwel binnen een strikt kader van maatregelen die sterk verschillend zijn per land. Dit maakt het niet altijd eenvoudig voor de organisatoren, maar het goede nieuws is wel dat evenementen terug plaatsvinden.

Dit is van uiterst groot belang voor de nationale en regionale relance-plannen: professionele evenementen zijn immers de motor voor internationale handel, innovatie en samenwerking. COVID-19 heeft dit niet veranderd, integendeel: de nood om elkaar te ontmoeten, ideeën te delen en samen de toekomst te plannen is nog nooit zo groot geweest.

Best practices

De manier waarop dit zal gebeuren zal wel enigszins anders zijn en event venues hebben zich hierop grondig voorbereid de afgelopen maanden. Om haar leden hierbij te ondersteunen heeft AIPC – in samenwerking met twee andere associaties, UFI en ICCA – een ‘best practices’ document gecreëerd met daarin heel praktische richtlijnen voor het veilig heropenen van venues. Een nieuwe versie van dit document komt eraan in september en zal een hele reeks praktijkstudies bevatten van venues die al terug open zijn.

Gezien het belang van heldere en praktische richtlijnen wordt het document online ter beschikking gesteld van de ganse sector, onafhankelijk of ze lid zijn van één van de associaties. Het komt er immers nu op aan om het vertrouwen terug te winnen van organisatoren, lokale overheden en deelnemers dat georganiseerde evenementen op een veilige manier kunnen plaatsvinden.

Economisch model

Daarnaast hebben de venues de afgelopen maanden gebruikt om grondig na te denken over hun economische model, de producten en diensten die nodig zijn om klanten aan te trekken in deze nieuwe wereld en de vaardigheden die hiervoor vereist zijn. Digitalisering, gegevensverwerking en het aanbieden van oplossingen voor hybride evenementen: het komt er een stuk sneller aan dan verwacht.

De kracht van evenementen blijft evenwel het vermogen om mensen bij elkaar te krijgen rond een bepaald idee of met een bepaald doel. Virtualisering kan dit proces ondersteunen en we hebben allemaal de kracht van deze instrumenten ondervonden de laatste maanden. Het blijft echter de fysische interactie die zorgt voor inspiratie, energie en nieuwe inzichten die nodig zijn om de economie er terug bovenop te helpen. Het is dus ook cruciaal dat de evenementsector terug uit de startblokken kan schieten.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief