The outofoffice guide to zakelijke meetings in de buitenlucht

The #outofoffice guide to zakelijke meetings in de buitenlucht

Steeds meer bedrijven zien het belang in van naar buiten gaan met je team. In Nederland zijn hier prachtige locaties voor en mogelijkheden genoeg. Wat kun je doen met je team in de natuur? Maar ook: waar let je op? Journalist Hagar Jobse zocht het uit voor Bilderberg.

“De Atmosfeer van het bos.”

Langzaam en mindful door een bos wandelen en ondertussen al je zintuigen openzetten. Dat is volgens Japanners dé manier om  van werkdruk los te komen. Ze hebben er zelfs een speciaal woord voor: shinrin-yoku, wat letterlijk baden in de atmosfeer van het bos betekent.

Wetenschapper Ping Li doet al vijftien jaar onderzoek naar het helende effect van boslucht op mensen. In zijn boek Shinrin-yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden, legt hij uit dat boslucht vol fytociden zit. Dit stofje beschermt bomen tegen schimmels en insecten, maar het heeft ook een positieve uitwerking op ons mensen. We worden er niet alleen vrolijker en minder gestresst door, het verlaagt ook onze bloeddruk en hartslag.

Een paar eeuwen geleden was het waarschijnlijk ondenkbaar dat er een woord bestond voor een strategisch gepland moment in de buitenlucht. De heilzame werking van de natuur was toen heel vanzelfsprekend. Kloosters hadden kruidentuinen, scholen moestuinen en ziekenhuizen botanische tuinen, want ook al waren we moderner gaan leven, er bleef ruimte en eerbied voor onze oorsprong in de natuur.

90.000 uur op het werk

Maar de laatste eeuw is er iets vreemds aan de hand. We zijn ons steeds meer gaan opsluiten. Tegenwoordig brengen we in het Westen maar liefst 95 procent van onze tijd tussen twee muren door! En nog een feit: gemiddeld besteden we 90.000 (!) uur van ons leven op het werk. Geen wonder, dat stress en vermoeidheid zo stijgen. De oplossing ligt voor de hand: juist in de context van je werk: moeten we de natuur opzoeken. Als je nog twijfels hebt, spreek dan eens met iemand die voor zijn beroep de hele dag door groen wordt omringd. Uit een onderzoek uit 2017 van het CBS bleek dat hoveniers en kwekers het minst stress ervaren tijdens hun werk. Heb je zelf een kantoorbaan? Geen zorgen; enkele bomen of planten kunnen  al een gunstige uitwerking hebben op ons lichaam en geest. Dat bewees de Amerikaanse onderzoeker Roger Ulrich in 1984.

Gelukkig is er de laatste paar jaar meer aandacht voor het effect van de natuur op ons professioneel welzijn. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat naar buiten gaan met het team niet alleen hard nodig is tegen de stress, maar ook betere resultaten oplevert.  Nederland zit vol mooie en unieke buitenlocaties.  Wat dacht je van brainstormen op de Veluwse hei, de Limburgse heuvels, schapenweides of op een ouderwetse boerderij?

Van schapen drijven tot grote events

Oda Salomons is coach en traint bedrijven in hoe ze beter met stress om kunnen gaan. Ze legt uit waarom ze dat het liefst buiten doet. “In de buitenlucht gaat ons kalmeringssysteem aan. Doordat we in ons dagelijks leven voortdurend prikkels binnenkrijgen, staan we constant in de actiestand,’ legt ze uit. Volgens de aandachthersteltheorie uit de jaren tachtig heeft dat te maken met de rustgevende patronen in de natuur. De nerven van de bladeren, het geluid van de vogels of het getik van de regen, zouden een kalmerende werking op ons hebben. Dat hebben we harder nodig dan ooit.

Volgens Salomons kun je in principe alles met je team buiten doen. Bij sommige activiteiten zorgt de buitenlucht echt voor een optimaal effect. Bijvoorbeeld in het geval een brainstormsessie waarbij je op veel creatieve input van je team hoopt. ‘In de natuur staan onze zintuigen veel meer open,’ zegt ze. ‘Je hoort, voelt, ruikt en ziet meer. Hierdoor sta je veel meer in het hier en nu. Met als gevolg dat we opener, nieuwsgieriger en creatiever zijn.’

Maar ook grotere evenementen, zoals bijvoorbeeld een partnerevent, kun je prima buiten organiseren terwijl je toch een persoonlijk gevoel waarborgt. Vergaderen op een prachtige locatie in een landelijke omgeving is immers een stuk aantrekkelijker dan ergens in een zaaltje in een stad. Tel daar een mooi kampvuur bij op, misschien een barbecue terwijl je het vuur hoort knisperen en de sessie doorneemt. Als teams in aanraking komen met vrijheid, draagt dat bij aan een ongedwongen sfeer, wat weer tot productievere sessies leidt, legt Salomons uit.

Ga naar buiten bij Bilderberg

Zakelijke meetings in de buitenlucht brengen het beste in medewerkers naar boven. Bij Bilderberg ervaar je de rust van de groene omgeving of wordt je geïnspireerd door de energie van de stad. Organiseer jouw meeting, event of teamdag in de buitenlucht. Wie buiten écht wil ervaren, is bij Bilderberg aan het juiste adres. Ga naar www.bilderberg.nl/meetings-en-events/outofoffice/ en laat je inspireren!