Het Speelhuis Helmond openingsfestival

Theater Het Speelhuis in Helmond heropent

Vijf jaar na de brand is het tijdelijke onderkomen van Theater Het Speelhuis in de voormalig Onze Lieve Vrouwekerk in Helmond uitgebreid met een glazen omarming en is er weer sprake van een volwaardig theater. Op 28 september gaan de deuren voor het eerst open voor het publiek.

Transparant ontwerp

Het nieuwe, door van Dongen-Koschuch architecten ontworpen transparante en ingetogen paviljoen omarmt de vroegere parochie Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. De glazen omarming geeft doorkijkjes en schept dialoog. Het exterieur van de kerk is getransformeerd naar het interieur en fungeert als decor voor het nieuwe theater.

Het gebouw kenmerkt zich daarbij door een open plattegrond met daarin kleine volumes voor de functies die privacy vragen. Eenvoud in plattegrond en materialisatie dragen bij aan een rustige omgeving waarbij alle aandacht uitgaat naar de bestaande historische bebouwing.

Aan de Kasteeltraverse zijn de foyer en publieke functies ondergebracht waarbij de pastorie prominent aanwezig is. De aan de artiesten gerelateerde functies zijn aan de noordzijde van de kerk geprogrammeerd, in de luwte van het openbare gebied.

Pleinzaal

Verbindend element is de Pleinzaal. Deze multifunctionele ruimte die ruimte biedt voor zo’n 150 toeschouwers kan worden ingezet voor lezingen of kleine optredens. De gevel aan het Speelhuisplein kan geheel worden geopend zodat de publieke ruimte en het gebouw één geheel worden. De houtenbalie bij de entrée van het theater is een eyecatcher met de 135 gloeilampen erboven.

Theaterzaal

In de Theaterzaal is veel geïnvesteerd in de techniek, met name op het gebied van geluid. Door talloze microfoons in de zaal is de feedback vanuit de zaal naar eigen wens in te regelen. Ook kan er met behulp van een variabele akoestiek in de zaal bijvoorbeeld exact de nagalm gegeven worden zoals deze oorspronkelijk was in de kerk.

Pastoriekamer

Beneden in de pastorie bevindt zich een professionele keuken en een herenkamer. Hierin kan worden geborreld, vergaderd, gefeest en gedineerd.

Openingsfestival Het Speelhuis

Het Speelhuis viert de oplevering van het hernieuwde pand en opent met een feestelijk theaterfestival. Vanaf vrijdag 28 tot en met zondag 30 september is het hele pand te

ervaren door een theatrale rondleiding. Deze rondleidingen worden omlijst door een

weekend lang theaterfestival op het plein.