Titel European City of science overgedragen aan Leiden

In Italië is de titel European City of Science officieel overgedragen aan de stad Leiden. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, ontving de titel op 6 september jongstleden uit handen van Roberto Dipiazza, burgemeester van Trieste, in bijzijn van de Italiaanse premier Conte. De Italiaanse haven- en kennisstad was de eerste week van september het toneel van het internationale EuroScience Open Forum (ESOF), het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa.

Leiden European City of Science

Lenferink: “In 2022 is Leiden hét podium voor de top van de Europese wetenschappen. En wat ontzettend goed bij Leiden past is de ambitie om in 2022 ook zo veel mogelijk nieuwsgierige mensen te inspireren met nieuwe kennis, bijvoorbeeld met het programma ‘Kennis door de Wijken’. De voorbereidingen zijn in volle gang en we kijken uit naar een fantastisch kennis- en wetenschapsjaar in Leiden.”

Met de titel European City of Science is Leiden als internationale kennisstad toegetreden tot een select gezelschap van EU-steden die koploper zijn op het gebied van Science, Culture, Innovation en Green Capitals. Lucien Geelhoed is als Intendant van Leiden European City of Science verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma. Daarin wordt naast het wetenschappelijke aanbod ook een interactief publieksprogramma van precies 365 dagen aangeboden met als motto ‘Elke dag een stukje wijzer’.

ESOF-congres

De tiende editie van het ESOF-congres vindt in juli 2022 plaats in Leiden. De conferentie werd dit jaar gehouden in het Italiaanse Trieste. Ondanks COVID hadden de organisatoren in samenwerking met EuroScience in Straatsburg voor de virtuele deelnemers een uitgebreid programma met 180 online sessies voorbereid, met als centraal thema ‘Open Knowledge, Fair Future’. Het programma was opgebouwd rond thema’s als Sustainability, IT and Digital Technology, Policy and Citizen Engagement en Smart and Sustainable Cities. Ook werd in Trieste een Science in the City-Festival gepresenteerd.

Leiden, Stad van Kennis en Cultuur

Leiden is in 2022 de wetenschappelijke hoofdstad van Europa. De eeuwenoude wetenschaps- en cultuurstad wordt geroemd om haar universiteit, die met het brede aanbod internationale bekendheid geniet. De stad is met het Leiden Bio Science Park een voorbeeld van de verbinding tussen wetenschap en de toepassing daarvan. In de Stad van Kennis en Cultuur wordt in 2022 ook een uitgebreid cultureel programma gepresenteerd in samenwerking met musea, podia, creatieve makers en kunstenaars uit Leiden en regio.

Meta Knol, directeur van de Stichting Leiden 2022: “Onze ambitie is om dwars door alle scheidslijnen heen verbindingen te leggen die iedereen aanspreken. We brengen in Leiden internationale topwetenschappers samen met nieuwsgierige geesten uit alle hoeken en gaten van de stad, de regio en het land. Een jaar lang wordt Leiden dé plek waar je op onverwachte manieren je horizon kunt verbreden.”

Presentatievideo