Utrecht heeft nationale primeur met mega-wereldbol

Utrecht heeft nationale primeur met mega-wereldbol

De internationaal rondreizende voorstelling Climate Planet is voor het eerst in Nederland. De wereldbol maakt van klimaatverandering een belevenis voor bezoekers. Initiatiefnemers willen zo mensen meer bewust maken.

In het bouwwerk bevind zich een kleinere wereldbol die een 360 graden draaiende film vertoont waarop de klimaatverandering vanaf de oerknal tot aan 40 jaar in de toekomst zal laten zien. Vier satellieten die live de actuele klimaatsituatie projecteren ondersteunen de film zodat je als een ruimtereiziger naar de wereld kijkt.

Belevenis en bewustwording

“Het maakt een belevenis van de klimaatverandering, dat is heel bijzonder. Dat geeft een hele andere dimensie aan bewustwording over wat er aan de hand is dan bijvoorbeeld abstracte gegevens in een onderzoeksrapport”, legt Maike van Eijndthoven, projectleider vanuit Utrecht4GlobalGoals uit. “We geven daarnaast mensen concrete handvatten hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen.”

Over klimaatverandering

Het Climate Planet-verhaal wordt verteld door de klimaatjournaliste Bernice Notenboom. De film is ontwikkeld in samenwerking met NASA die 4 live satellieten beschikbaar stelt, dit houdt de klimaatfilm zo actueel mogelijk. De initiatiefnemers van Climate Planet stellen dat het bewustzijn van klimaatverandering, maar dat er nog te weinig aan wordt gedaan. Met dit project hopen ze mensen aan te zetten tot actie. Eerder stond de wereldbol in Kopenhagen, Bonn en Aarhus.

Bezoek de bol

Van 6 oktober tot 4 november staat de 24-meter hoge wereldbol op het splinternieuwe Jaarbeursplein naast Utrecht CS.

Utrecht4GlobalGoals

Stichting Utrecht4GlobalGoals haalde dit project van de Deense initiatiefnemers Global Citizens naar Utrecht. “De manier waarop dit project tot stand is gekomen, is uniek”, stelt Van Eijndthoven. “Provincie, gemeente, bewoners en initiatieven die zich inzetten voor duurzaamheid en Global Goals hebben hier gezamenlijk naartoe gewerkt.”

Meer informatie

www.utrecht4globalgoals.nl/agenda/climate-planet-utrecht

Utrecht heeft nationale primeur met mega-wereldbol binnenkant