Van der Valk-Zuidas

Van der Valk opent hotels in Amsterdam

Van der Valk gaat de komende jaren twee hotels openen in Amsterdam. Vlakbij het Amstelstation wordt in september 2018 een hotel met 206 kamers geopend. In het voorjaar 2020 opent aan de Zuidas, naast de RAI, een viersterrenhotel met 240 kamers. Het hotel aan de Zuidas wordt ontworpen door Wiel Arets Architecten en moet gaan voldoen aan de hoogst haalbare duurzaamheidscriteria.

De BREEAM OUTSTANDING, de hoogste duurzaamheidstandaard, moet graadmeter worden voor het Van der Valk Hotel aan de Zuidas. Zo wordt het hotel all electric en zal er geen gasaansluiting zijn, worden de ramen niet van dubbelglas maar van triple-glas en komen er vleermuiskasten aan de buitenmuur plus een insectenhotel.

Adriaan van der Valk: ‘Voor een Breeam Outstanding-classificatie moet ook het gebouw makkelijk recyclebaar zijn. Door de verdiepingen hoger te maken en kamers groter (28 vierkante meter in plaats van het Amsterdamse gemiddelde van 18 m²) zou het hotel op termijn ook een kantoorfunctie kunnen krijgen. Dat zal echter niet gebeuren, want we denken dat we met dit hotel een gouden locatie in handen hebben. We mikken daarbij niet alleen op zakelijke klanten, die er op de Zuidas uiteraard veel zijn. Het hotel ligt op 50 passen afstand van NS Station Rai waardoor we ook een perfecte uitvalsbasis zijn voor een weekend of mid-week Amsterdam.’

ING Groenbank

De bouw van het nieuwe hotel wordt deels gefinancierd met een groenfinanciering van ING. Deze is speciaal voor duurzame projecten ingericht. Wie bijvoorbeeld duurzaam wil bouwen of renoveren, of zonnepanelen wil plaatsen en aan de overheidscriteria voldoet, krijgt bij ING een ‘groen’ rentevoordeel.