Verkiezing Dagvoorzitter van het Jaar weer van start

De verkiezing van de Dagvoorzitter van het Jaar, die in 2013 werd geïntroduceerd, krijgt dit jaar een vervolg. Per 1 maart is de inschrijving voor de verkiezing van 2015 geopend.
De eerste editie was een doorslaand succes, volgens Jan-Jaap In der Maur (Dagvoorzitter.nl), samen met Marga Groot Zwaaftink (Comgress) initiatiefnemer van de verkiezing. “Veel aandacht voor ons mooie vak, kwalitatief zeer hoogwaardige inzendingen en drie prachtige winnaars”.
“We waren heel tevreden met het eerste jaar”, vertelt Groot Zwaaftink. “Maar we zagen ook punten ter verbetering. We hebben daarom bewust even pas op de plaats gemaakt en onszelf tijd en ruimte gegeven om een aantal aanpassingen uit te werken. Daardoor staat er nu een organisatie, die tot in lengte van jaren mee kan en die het vak dagvoorzitter de hoogwaardige aandacht geeft die het verdient”.
 

Meer aanmeldingen

Er zijn in de opzet van de verkiezingen een aantal aanpassingen gedaan. Om te beginnen werd de inschrijfprocedure eenvoudiger gemaakt en opent de inschrijving al in maart. In der Maur rekent erop dat dit gaat leiden tot meer aanmeldingen: “We merkten dat een bijeenkomst toch snel wegzakt. Dat betekent dat opdrachtgevers in november geen aanmelding meer doen voor een optreden dat al in april plaats vond. Nu kunnen ze het ijzer smeden als het heet is”.
Daarnaast werden de beoordelingscriteria aangescherpt, op basis van de ervaringen van het  eerste jaar. En het team dat de verkiezingen op zich neemt is uitgebreid. “Het eerste jaar bemanden we met zijn zessen drie jury’s én deden we de hele organisatie”, kijkt Groot Zwaaftink terug. “En dat was eigenlijk niet te doen”. Daarom werden nieuwe partners gezocht, die ieder de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor één jury. Naast Dagvoorzitter.nl en Commgres wordt de verkiezing nu ook gedragen door Aaaaha! the Actor Factory, het Debatinstituut en een aantal ambassadeurs.
 

Drie titels

Ook in 2015 wordt er gestreden om drie titels: Talent van het Jaar voor de beste nieuwkomer, Dagvoorzitterschap van het Jaar voor het beste, meest effectieve, eenmalige optreden en Dagvoorzitter van het Jaar voor de echte professional, die een jaar lang op het allerhoogste niveau heeft geacteerd.
In de laatste categorie zullen de genomineerden voor het eerste ook live beoordeeld worden. Verder maken onder andere diepte-interviews deel uit van de beoordeling, met de kandidaten zelf en hun opdrachtgevers. De kandidaten worden beoordeeld op menselijke kenmerken als empathie en inlevingsvermogen, de beheersing van basis-dagvoorzittersvaardigheden, hun visie op het vak, hun investering in hun eigen ontwikkeling en het inzicht in hun sterke en zwakke kanten.
In de jury zullen onder meer de winnaars van de vorige editie plaatsnemen.

www.dagvoorzittervanhetjaar.nl