Congressen

Videoconferencing met telepresence

Videoconferencing was tot voor kort vooral bedoeld voor online vergaderen. Vandaag de dag is het meer en meer een gereedschap om online te communiceren. Met als nieuwe term ‘telepresence’.
Videoconferencing was tot voor kort vooral bedoeld voor online vergaderen. Vandaag de dag is het meer en meer een gereedschap om online te communiceren. Met als nieuwe term ‘telepresence’.

Online communicatie tools zijn niet meer weg te denken in de huiskamer, met als grote koploper MSN. Alleen maar teksten intikken raakt daarbij passé. De webcam en headset zijn de standaard geworden, want het is prettiger communiceren als je elkaar ziet en hoort.
Wat een armoede is het dan in het bedrijfsleven waar iedereen weer moet terugvallen op het versturen van mailtjes. Systeembeheerders houden angstvallig de poorten dicht voor MSN, bang voor ongewenste indringers op het bedrijfsysteem. Het contrast tussen de online communicatiemogelijkheden privé en zakelijk wordt steeds minder geaccepteerd. Ook nog eens omdat thuiswerkers wel kunnen ‘MSN-en’.
De fabrikanten van videoconferencing merken de gevolgen van deze kantoorstrijd. Daar waar voorheen de vergadersystemen ruimschoots het grootste marktaandeel hadden, zijn het nu vooral desktopsystemen die worden aangevraagd. Deze systemen bieden de mogelijkheid om ook zakelijk online met beeld en geluid te communiceren, maar dan met een hogere veiligheid, meer mogelijkheden en betere kwaliteit.

Integrated Systems Europe
Tijdens Integrated Systems Europe, de Europese AV-beurs die plaatsvond van 29 tot en met 31 januari in de Amsterdam RAI, toonden de fabrikanten hun nieuwste videoconferencingsystemen.
Tandberg toonde er onder meer haar vorig jaar geïntroduceerde Movi productlijn. Het gaat om een serverapplicatie die op het centrale netwerk wordt aangesloten en via internet explorer videoconferencing naar de PC brengt. Medewerkers en klanten kunnen via deze pc-videoconferencing applicatie van achter hun desk- of laptop visueel communiceren. Of ze nu op kantoor zitten, thuis of onderweg. Zelfs een videogesprek via een 3G mobiele telefoon, een mobieltje met snelle UMTS-internettoegang, blijkt mogelijk tijdens een demonstratie op de beurs.

Telepresence
Het is de beeldkwaliteit waarmee fabrikanten van videoconferentiesystemen zich proberen te onderscheiden. Schokkerige, vage beelden belemmeren een vlotte communicatie. En het getuigt niet van professionaliteit als je met huiskamerbeelden je klant benadert.

Voor de kwaliteit die de fabrikanten nu bieden hebben ze een term bedacht: telepresence. Het gaat om het creëren van het gevoel dat je met je gesprekspartners in dezelfde ruimte zit, verduidelijkt Allen Bjornstad, CTO EMEA bij Tandberg. De camera, de compressietechniek bij het versturen van de data, het beeldscherm en het audiosysteem zijn bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit.
Ter demonstratie schakelt hij heen en weer tussen de vorige videoconferencing techniek en de nieuwe standaard. Het beeld wordt scherper, waardoor gezichtsuitdrukkingen beter zijn waar te nemen, de huidskleur van onze gesprekspartner in het Noorse Lysaker verandert van gelig naar menselijk. Zowel op de Experia vergadersystemen als de desktop varianten blijkt het beeld van HD-kwaliteit.

Meekijkers
Naast de beeldkwaliteit speelt de veiligheid een belangrijke rol. De videoconferencingsystemen communiceren net als een browser met het wereldwijde web, zodat de firewall van het bedrijfsysteem alle ongewenste indringers buiten houdt. Meekijkers kunnen worden geweerd door de informatie ‘encrypted’ te versturen.
Bij het verzenden van de videocommunicatie kunnen ook ‘pakketjes’ gegevens kwijt raken, wat kwalitatief minder beeld oplevert. Polycom heeft om dit te voorkomen de Lost Packet Recovery-technologie (LPR) ontwikkeld. Deze zorgt voor een verdere kwaliteitsverbetering en beveiligt tevens alle onderdelen van het videogesprek. De LPR-technologie komt beschikbaar op alle systemen van deze fabrikant.

HD videobeleving
Polycom toonde tijdens Integrated Systems haar telepresence-oplossingen met als basis haar UltimateHD-technologie. Hierin komen ‘High Definition’-kwaliteit beeld, natuurlijk klinkend hifi surround geluid en geïntegreerde computerpresentaties samen. Voor desktop videocommunicatie is er de nieuwe HDX 4000 serie, voor videoconferencing in kleine en middelgrote vergaderruimten de HDX 7000-serie.
Videoconferenties opnemen, streamen en beheren kan ook. Hiervoor had Polycom al de RSS 2000 videorecorder en streamingserver, waarvan ze op ISE een verbeterde versie introduceerde. Voor het beheer en publiceren van de video-opnamen op internet lanceerde de fabrikant de Video Media Center (VMC) 1000.

Daadwerkelijk aan tafel
Qua belevenis van persoonlijk contact, stal Sony in samenwerking met Teleportel de show tijdens ISE. Bezoekers konden aan een vergadertafel plaatsnemen en vragen stellen aan een Sony-medewerker die aan het hoofd van de tafel met de Teleportel-techniek driedimensionaal werd weergegeven. Hier ontstond daadwerkelijk het gevoel met iemand aan tafel te zitten, die in werkelijkheid elders in de wereld gestationeerd was. Temidden van het rumoer van de beursvloer werden geanimeerde videogesprekken gevoerd met de Sony-medewerker, die zijn tafelgenoten vaak eerst moet overtuigen dat hij niet achter een spiegelwand zat. Teleportel heeft ook een 20 en een 42 inch desktopmodel met haar 3D telepresence techniek.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief