Wereldleiders in Den Haag

Den Haag was op 13, 14 en 15 april het toneel voor het World Foresight Forum (WFF). Dit is een nieuwe wereldtop waar leiders vanuit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven bij elkaar komen om mondiale problemen aan te pakken. Tussen de ruim honderd sprekers bevonden zich onder andere Jan Peter Balkenende en Ivo Opstelten. "Als locatie was voor het statige Lange Voorhout en omringende locaties gekozen", aldus Mieke Smids van Den Haag Marketing. "We zijn er trots op dat we deze wereldtop mochten hosten."Voor het World Foresight Forum, in de volksmond ook ‘Davos achter de duinen’ genoemd, reisden leiders vanuit de hele wereld naar Den Haag. Hun doel is om gezamenlijk te gaan werken aan een geïntegreerde, internationale aanpak van mondiale kwesties zoals de wereldwijde financiële crisis, schaarste, demografische verschuivingen en klimaatverandering. De deelnemers vormden een zeer gemêleerd gezelschap: van CEO”s van diverse multinationals en drie ex-premiers, tot vooraanstaande atoomgeleerden, ecologen, militairen, schrijvers en een New Yorkse politieluitenant.

De top was georganiseerd rondom zes kernthema’s: ecologie, demografie, technologie, economie, veiligheid en cultuur. Volgens WFF-voorzitter Joel Wyler hebben deze kernthema’s een enorme invloed op de stabiliteit en duurzaamheid van onze wereld en het welzijn van haar burgers. “De recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Japan laten zien dat een samenhangende, internationale aanpak nodig is voor de enorme uitdagingen die voor ons liggen”, aldus Wyler. “Daarom moeten partijen vanuit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek over de uitdagingen van de 21ste eeuw.”

Sprekers van eigen bodem die van 13 tot 15 april 2011 hun visie uitdroege waren onder andere Jan Peter Balkenende en Ivo Opstelten. Ook ruim honderd buitenlandse sprekers kwamen aan het woord, waaronder José María Aznar (oud premier van Spanje), Wolfgang Schüssel (oud bondskanselier van Oostenrijk), Peter Sutherland (Chairman Goldman Sachs International), Luc Gnacadja (Executive Secretary, UN Convention to Combat Desertification) en Tom Ridge (voormalig Secretary of Homeland Security, USA).

Het World Foresight Forum kan daarmee worden toegevoegd aan de rij van internationale fora zoals het World Economic Forum in Davos en de Munich Security Conference.
www.worldforesightforum.org