Jan Rutgers links en Hamit Karakus op de trap (r)

Wethouder zet koevoet in Hilton Rotterdam

Jan Rutgers links en Hamit Karakus op de trap (r)Gewapend met een koevoet gaf de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus op 12 januari officiële startschot voor de grootscheepse verbouwing en renovatie van het Hilton hotel in Rotterdam. Het omvangrijke project moet volgens planning in 2013 zijn afgerond.

Op weg naar haar vijftigste verjaardag wordt het door de gerenomeerde Nederlandse architect Huig Aart Maaskant ontworpen en in mei 1963 geopende Hilton Rotterdam voor het eerst grondig renoveerd.  Alle 254 kamers en suites, de lounge bar, de executive lounge en de vergaderzalen worden in zijn geheel gestript en opnieuw ingericht. Het restaurant gaat volledig op de schop, wordt verplaatst naar de Kruiskade kant van het hotel en wordt uitgebreid van 40 naar 170 zitplekken. Het doel is om ook de lokale bevolking in het restaurant te krijgen en zo een levendige sfeer te creëren. Ook krijgt de lobby een complete facelift en wordt 40% groter. Lage zitjes en luxe stoelen zorgen voor ruimte om te ontspannen en te ontmoeten. Aan de buitenkant is de grootste verandering dat de ingang van de Kruiskade naar het Weena verhuist.

De eerste etage, waar zich de meetingfaciliteiten bevinden, wordt opnieuw ingedeeld en ingericht, vertelt Hotelmanager Jan Rutgers. Ondermeer worden er twee grotere zalen gecreëerd. Eén daarvan biedt aan drie zijden vrij uitzicht naar het ‘Rotterdam Central District’, het gerenoveerde gebied rondom het nieuwe Rotterdam Centraal. Deze entourage maakt de ruimte ook zeer geschikt voor diners. De andere, grootste zaal wordt 300 m2 en kan daardoor onder meer als plenaire zaal voor middelgrote congressen dienen.

Rutgers denkt door deze aanpassingen te kunnen profiteren van de verwachte toename aan zakelijke bijeenkomsten als gevolg van de betere bereikbaarheid van Rotterdam. Wethouder Karakus hierover: “De toestroom van reizigers zal met de nieuwe, moderne openbaar-vervoerterminal, de hogesnelheidstrein en de RandstadRail naar verwachting verdrievoudigen.”

De renovatiewerkzaamheden vinden gefaseerd plaats, om de overlast voor de gasten van het hotel, dat tijdens de verbouwing open blijft, te beperken. Rutgers: “De verbouwing is begonnen met de aanpak van de hotelkamers, die naar verwachting eind juni 2012 klaar zijn. Medio januari start de verbouwing van de lobby en de openbare ruimten. In de tweede helft van 2012 worden de vergaderzalen en het restaurant aangepakt en komt er een parkeergarage onder het hotel. Volgens planning wordt de renovatie van Hilton Rotterdam begin 2013 opgeleverd. Het jaar dat het hotel ook haar vijftigjarig jubileum viert.”