World Energy Congress infographic Congress audience

World Energy Congress in 2025 naar Rotterdam

Rotterdam is gaststad van het World Energy Congress 2025. De World Energy Council in Londen riep WEC Netherlands uit als winnaar van de internationale biedprocedure.

WEC2025 vindt plaats van 8 tot 11 september 2025, met het onlangs opgeleverde Rotterdam Ahoy Convention Centre als congreslocatie. Het internationale energiecongres trekt naar verwachting 4.000 deelnemers en ministeriële vertegenwoordigers van over de hele wereld naar Nederland. Het thema voor de Nederlandse editie is ‘Sunstainable Energy for all’.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie): “Rotterdam is in hoog tempo bezig zich van een fossiele havenstad om te turnen in een wereldwijd voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. We zijn frontrunner in de energietransitie. Het World Energy Congress biedt ons de mogelijkheid onze aanpak te delen met de rest van de wereld. We willen niet alleen de technische kant van de energietransitie laten zien, maar ook de maatschappelijke kant. Het thema ‘Sustainable energy for all’ weerspiegelt hoe wij in Rotterdam de energietransitie organiseren voor en dóór Rotterdammers.”

In 2050 energieneutraal

Het Nederlandse voorstel benadrukt waarom Nederland en gaststad Rotterdam de juiste keuze zijn voor WEC2025. De Maasstad vervult een belangrijke rol in de energietransitie van Europa, mede door zijn toonaangevende en centraal gelegen haven en de sterke chemische clusters die in 2025 in volle transitie zijn. Daarbij heeft Rotterdam de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn, is het een innoverende stad en een proeftuin voor belangrijke veranderingen en biedt het de juiste geografische en logistieke voorzieningen voor een congres van dit formaat.

Eveline van der Pluijm, manager Convention Bureau & Tourism Board bij Rotterdam Partners: “Wij zijn verheugd en trots WEC2025 te mogen faciliteren in Rotterdam. Het congres past inhoudelijk perfect bij de stad en draagt bij aan de verdere energietransitie van Rotterdam. Ook het gloednieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre leent zich met meer dan 35 extra zalen uitstekend voor dit evenement. Wij kijken er naar uit om 4.000 deelnemers uit meer dan 150 landen te mogen verwelkomen.”

Hybride opties

Omdat het nog niet duidelijk is hoe de evenementenwereld er na COVID-19 uit zal zien, zijn in het Nederlandse voorstel voor dit congres ook hybride-  en online elementen opgenomen. Denk aan een combinatie van fysiek met virtueel en het toevoegen van nieuwe technologieën. Dit zorgt voor genoeg flexibiliteit om in 2025 een congres te organiseren dat perfect aansluit bij de laatste ontwikkelingen en iedere omstandigheid.

Jeroen van Hoof, voorzitter van WEC Netherlands: “Ik ben ontzettend trots dat we de kans hebben gekregen om het groenste en meeste inclusieve World Energy Congress ooit te organiseren. De energietransitie in onze regio geeft ons de mogelijkheid om de wereldwijde gemeenschap te inspireren en nieuwe duurzame economische waarde te creëren in het post-Corona tijdperk.  De steun die wij hebben gekregen van de Nederlandse regering, onze partners uit de industrie en uit de stad en de haven van Rotterdam zijn het eerste signaal van onze gezamenlijke ambitie.”

World Energy Congress

Het World Energy Congress is het boegbeeld van de World Energy Council en heeft als doel om de publieke, private en maatschappelijke sector te bereiken en wereldleiders en beroepsbeoefenaars uit de energiesector te verbinden en te inspireren. Het congres bestaat sinds 1924 en wordt om de drie jaar georganiseerd. Het is een unieke mogelijkheid voor de wereldwijde energiegemeenschap om gezamenlijk nieuwe wegen in te slaan binnen de energietransitie. De 25e editie van het driejaarlijkse internationale energiecongres vindt in 2022 plaats in St. Petersburg.

Het Nederlandse voorstel voor WEC2025 werd gecoördineerd door de World Energy Council the Netherlands, in samenwerking met onder andere Gemeente Rotterdam en Rotterdam Partners, en krijgt steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Havenbedrijf Rotterdam en de leden van WEC Netherlands: DNV GL, Energie Beheer Nederland, Groningen Seaports, New Energy Coalition, Nouryon, PWC, Rabobank, Shell, Siemens, TNO, Vattenfall en Vopak.