World Expo 2025 niet naar Rotterdam

Het Kabinet heeft besloten Nederland niet kandidaat te stellen voor de internationale tentoonstelling World Expo 2025. Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt het een te duur project dat zichzelf niet terugverdientDe meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wilde de World Expo graag in de stad hebben. Er waren met ondernemers al vergevorderde plannen gemaakt voor de kandidatuur. De organisatie van World Expo zou pas in 2018 stemmen over de kandidaten. 

De gemeente vindt het jammer dat World Expo niet doorgaat. “De World Expo is een sterk concept dat in alle opzichten een boost voor Nederland had kunnen geven. De World Expo als motor, aanjager en etalage van innovatie en economische groei is breed onderkend en heeft velen in de regio geënthousiasmeerd”, schrijft de gemeente in een reactie op het nieuws. 

Rotterdam wilde de tentoonstelling aangrijpen om investeringen te doen, zoals een nieuwe metrolijn en ondertunneling van de Boompjes en de Maasboulevard. De tentoonstelling moest ook zorgen voor een groeiende economie, werkgelegenheid en miljoenen toeristen. Minister Kamp laat in de brief weten dat hij nog wel met de ondernemers om de tafel wil om hun plannen te horen. 

Leendert Bikker, een van de initiatiefnemers van Expo 2025, geeft aan dat hij het besluit van het Kabinet laf vindt: “Ja, het Kabinet omarmt de partijen die voorop willen lopen in de economische transitie. Maar nee, het lef ontbreekt om daar dan ook voluit in mee te investeren. Een gemiste kans en een grote tegenslag voor al die partijen die zich in de afgelopen twee jaar met hart en ziel hebben ingezet om Nederland met een groots programma op voorsprong te zetten”, aldus Bikker namens alle initiatiefnemers van Expo 2025.

De expositie World Expo wordt sinds 1851 in verschillende landen gehouden. Een land kan tijdens de tentoonstelling zijn culturele en technische hoogstandjes laten zien. Het evenement trekt altijd miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Bekende gebouwen die voor de wereldtentoonstelling zijn gemaakt, zijn onder andere de Eiffeltoren in Parijs en het Atomium in Brussel.