Festivals

‘Dat gevoel van aftellen in Amerikaanse films, is overgewaaid naar Nederland’

Stadsvuurwerk in Tilburg door Caffero

In zestien gemeenten geldt inmiddels een vuurwerkverbod en naar verwachting zullen meer gemeenten dit voorbeeld volgen. Mede daardoor wint het grote ‘aftelmoment’ met een centraal georganiseerd vuurwerk aan waarde. Wij spraken twee organisatoren van zulke aftelmomenten over de trends en de toekomst.

Het aantal gemeenten met een vuurwerkverbod neemt flink toe. Terwijl vorig jaar in twaalf gemeenten vuurwerk afsteken verboden was, achterhaalde RTL recent dat er dit jaar in zestien gemeenten geen strijker, pijl of vuurpot de lucht in mag. Zonde voor de echte liefhebbers die graag zelf een showtje geven in hun buurt, maar het biedt kansen voor de eventbureaus die grote vuurwerkshows aanbieden. Gemeentes organiseren namelijk vaak zelf aftelmomenten.

Meer aanvragen

Remco Stolzenbach van Caffero vertelt dat het aantal aanvragen dit jaar weer is toegenomen. “We doen bijvoorbeeld een grote aftelshow in Tilburg; eentje voor volwassenen en een voor de kinderen.”  Hij ziet een duidelijke evolutie in het soort aftelmomenten dat gemeenten willen. “Het moet steeds meer een totale beleving worden waarbij show en vuurwerk bij elkaar komen. In principe is dat allemaal geen probleem want we kunnen het zo gek maken als mensen willen. Wij vertellen steeds meer een echt verhaal met onze show.” 

Wel zijn er twee dingen om in de gaten te houden. “In principe wil je natuurlijk zo’n show altijd midden in de stad realiseren, maar je hebt wel de ruimte nodig vanwege de veiligheid. Daarom zie je dat er ook steeds meer lichtelementen komen in zo’n show.”

'Je ziet steeds meer lichtelementen komen in zo'n show'

Maar ja, het echte vuurwerk blijft toch aanstekelijk voor de kijkers. “Mensen zien toch dingen die ze in hun eigen achtertuin nooit kunnen zien. Als eerste omdat het niet te betalen is, maar ook omdat het steeds minder vaak mag.” 

Interessant is trouwens dat Stolzenbach nog wel een uitdaging ziet die verband houdt met de toenemende vraag naar aftelshows. “Er moet altijd een gecertificeerde pyrotechnicus aanwezig zijn als je vuurwerk afsteekt, maar daar zijn er maar 350 van in Nederland. Als er straks dus aanvragen komen uit heel Nederland dan heeft de branche een probleem.”

Vier evenementen in Apeldoorn

Zo’n plek met een vuurwerkverbod is Apeldoorn. We bellen met de woordvoerder over de reden achter het vuurwerkverbod dat sinds 2021 geldt. “Het was een voorstel van de gemeenteraad. Vooraf hebben we onderzoek laten doen onder de bevolking van Apeldoorn en daaruit bleek dat 58 procent van de bevolking het grotendeels of helemaal eens was met zo’n afsteekverbod voor particulieren.” 

Apeldoorn had al tien jaar een aftelmoment dus er is niet direct een relatie tussen zo’n event en een verbod. Hoewel: “Daar zijn er nu nog drie bij gekomen, op andere locaties en andere tijdstippen. Eén daarvan is met name gericht op gezinnen met kinderen, een andere is in een dorp. De andere twee zijn op een evenementenlocatie bij het kanaal, vlak bij het centrum: één wat vroeger op de avond, de ander om middernacht.” 

“Daarnaast is het sinds vorig jaar mogelijk subsidie aan te vragen voor andere manieren om de jaarwisseling te vieren, zonder consumentenvuurwerk. Vorig jaar maakten meer dan 50 buurten en groepen daar gebruik van, dit jaar zijn er meer dan 60 aanvragen binnen.’

Verbonden voelen

Ook Fjuze, dat de aftelmomenten in Amsterdam en Rotterdam organiseert, merkt dat er meer aanvragen binnenkomen; het eventbureau heeft nu al acht projecten staan voor oud en nieuw waar ze al maanden mee bezig zijn.  

“Maar ik weet niet of dat komt door het verbieden van vuurwerk hoor”, zegt eigenaar Klaas Rohde eerlijk. “Zo groots als wij het aanpakken, valt toch niet te realiseren door iemand die vuurwerk afsteekt in zijn of haar staat of wijk.”

Rohde denkt dat mensen simpelweg steeds meer waarde hechten aan een centrale plek waar ze zich verbonden voelen met elkaar. “Je kan natuurlijk naar een feest, maar zo’n centrale plek voelt toch bijzonder. Je bent daar in je eigen stad en behalve dat je goede vrienden om je heen hebt, sta je ook met jouw stad- of dorpsgenoten om je heen. Dat heeft iets bijzonders. Dat gevoel van aftellen wat je in Amerikaanse films wel eens ziet, is toch overgewaaid naar Nederland.”

Doelgroepneutraal

Rohde legt uit dat het aftelmoment niet echt concurreert met de clubs. “In Rotterdam hadden we ooit een event van twintig tot twee uur, maar dat hebben we na 2008 losgelaten en daardoor ben je geen concurrent van de clubs meer. Het is ook logisch: met je vriendengroep eerst naar het aftelmoment en dan lekker op stap of thuis nog iets doen.” Ervaring helpt dus om te bepalen wat werkt tijdens de aftelmomenten. 

Een hele grote artiest programmeren, werkt niet

Opvallend genoeg werkt het bijvoorbeeld niet om een hele grote artiest te programmeren rondom het aftelmoment. “In Amsterdam traden in het verleden vele grote artiesten op tijdens Oud en Nieuw, acts waar normaliter stadions door gevuld werden, maar tijdens oud en nieuw werkte dat niet en kwamen er amper 10.000 mensen op af. Vorig jaar was er een vette countdown en toen kwamen er 60.000 mensen.”

Rohde weet ook hoe dat komt. “Zo’n aftelmoment is iets voor iedereen – jong, oud, rijk en arm –maar als je een artiest programmeert dan ga je je toch focussen op een bepaalde doelgroep. Je moet het feest dus zo neutraal mogelijk houden zodat iedereen echt voor het moment zelf komt.”

Hybridevorm

Fjuze maakt er een groot spektakel van op het Museumplein dit jaar. “We hebben echt iets spectaculairs gemaakt van dertig meter hoog in de vorm van een zon; het is een combinatie van licht en vuurwerk. Naar die hybridevorm komt steeds meer vraag. Het gaat echt iets bijzonders worden.” 

Hij vindt het geweldig om zo’n show te bedenken en uit te voeren. “Iedereen wil het groots vieren en spectaculair het nieuwe jaar in gaan. We zijn heel trots dat we zowel in Rotterdam als Amsterdam de oud- en nieuwvieringen verzorgen en dat die beide ook op TV komen. Dat is natuurlijk wel een prachtig visitekaartje voor ons bedrijf.”


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief