Beurzen, Live Industry Dashboard

Duitse beurzensector toont zich optimistisch in verslechterende economische situatie

Grafiek onderzoek IW-Verbandsumfrage 2024

De Duitse beurzensector toont zich bij monde van branchevereniging AUMA optimistisch in een zich verslechterende economische situatie. Dit blijkt uit onderzoek onder brancheorganisaties door het Institut der deutschen Wirtschaft (IW). Onder de beursorganisatoren is de stemming gemengd.

Begin 2024 zijn de economische situatie en de verwachtingen van de meeste industrieën in Duitsland aanzienlijk verslechterd. 30 van de 47 ondervraagde brancheverenigingen omschrijven de huidige situatie als slechter dan vorig jaar, terwijl slechts zes een verbetering constateren. 

Volledig beurzenprogramma

De Duitse beurssector behoort tot de optimisten. Het merendeel van de beursorganisatoren beoordeelt de algemene stemming beter dan in de vergelijkbare periode 2022/2023. 

Dit komt vooral doordat de sector zich kon stabiliseren na het aflopen van de coronabeperkingen. In sommige gevallen werd een betere omzet gerealiseerd dan in de vergelijkbare periode 2022/2023, maar stegen de kosten relatief sterk. Beursorganisatoren konden in 2023 voor het eerst hun volledige beursprogramma’s weer uitvoeren. In 2022 begon het beursjaar pas in het late voorjaar.

Hendrik Hochheim, hoofd van de afdeling Messen Deutschland bij de Duitse vereniging voor de vakbeursindustrie AUMA: “2023 was succesvol voor beursorganisatoren – ondanks geopolitieke onzekerheden en kostenstijgingen. Er vonden ongeveer 300 beurzen plaats met 180.000 exposerende bedrijven en 11,5 miljoen bezoekers. De reacties van internationale exposanten en vakbezoekers op onze wereldwijd toonaangevende beurslocatie zijn uitstekend. In 2024 zijn er in Duitsland meer dan 330 beurzen gepland – waarvan bijna 180 nationale of internationale toonaangevende beurzen voor de economische sectoren.”

Pessimistische economische voorspelling

Het IW-verenigingsonderzoek laat een tamelijk pessimistische algemene economische voorspelling zien voor de loop van het nieuwe jaar. Slechts negen verenigingen verwachten het komende jaar stijgende bedrijfsresultaten. 15 gaan ervan uit dat de situatie nauwelijks zal veranderen. De overige 23 verenigingen zijn van mening dat 2024 slechter zal zijn dan 2023. 

Ondanks de optimistische houding van de beursbranche zijn de verwachtingen onder de organisatoren gemengd: iets meer dan de helft van de organisatoren verwacht dit jaar betere resultaten, de rest verwacht lagere resultaten. De redenen voor deze tweeledige beoordeling zijn dat de beurscyclus varieert van even tot oneven jaar, wat schommelingen in de verkoop met zich meebrengt. Er zijn ook onzekere factoren zoals kostenstijgingen en de uitdaging om met de economische gevolgen van de crisis om te gaan.

Beursorganisatoren investeren meer

Als het om investeringen gaat, staat de Duitse economie voor een zwak jaar. 22 (47 procent) van de ondervraagde verenigingen verwachten een daling, terwijl slechts acht sectoren (14 procent) hogere investeringen verwachten. Ook de Duitse beurssector behoort tot deze groep. 

De meerderheid van de Duitse beursorganisatoren plant meer investeringen, vooral in IT, digitalisering en het terrein en de infrastructuur. Er is nog steeds een opgekropte vraag naar investeringen die tijdens de pandemie zijn uitgesteld. Sommige organisatoren plannen minder investeringen. De redenen hiervoor zijn algemene kostenstijgingen, onzekerheden over de energieprijzen en steunprogramma's in de federale begroting.

Aantal medewerkers stabiliseert

De lage productieverwachtingen in de sectoren komen niet tot uiting in de banenplannen. Het aandeel verenigingen dat banenverlies verwacht is toegenomen, maar 19 van de 46 verenigingen zien een stabiele werkgelegenheid in hun economische sector. Hieronder valt ook de beurzenbranche. Tijdens de pandemie verloren beursorganisatoren veel werknemers. Een deel van deze vacatures is weer ingevuld. Nu stabiliseert het aantal medewerkers.

Download hier het rapport van de IW Verbandsumfrage für 2024


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief