LiveWire

Festivalbezoekers Le Guess Who? testen duurzame en sociale innovaties

Logo Le Guess Who?

Van 9 tot en met 12 november kunnen de bezoekers van het Utrechtse muziekfestival Le Guess Who? ondernemers helpen door hun duurzame en sociale innovaties te testen en feedback te geven. De ondernemers, die in festivalhoofdkwartier TivoliVredenburg te vinden zijn, willen met hun innovatieve producten een positieve verandering teweegbrengen in de sectoren waarin zij actief zijn.

Zo wil circulaire bankenmaker Kairos de afvalberg in de meubelindustrie verminderen, helpen de door kunstmatige intelligentie (AI) gedreven afvalbakken van Sealed Cycle om de hoeveelheid restafval van publieke ruimtes te verminderen en maakt Mesjokke bijzondere chocolade vanuit een eerlijk en transparant productieproces. De tests worden begeleid door Innofest, dat de slagingskans van innovatie vergroot door ondernemers de kans te geven hun producten en diensten op festivals te testen.

Tijdens Le Guess Who? testen de volgende ondernemers hun innovatie:

Kairos

De meubelindustrie kent grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. In Nederland alleen al verzamelen we jaarlijks 247 miljoen kilo aan meubelafval. Slechts 10 procent van deze enorme berg aan afgedankte meubels wordt gerecycled, de rest eindigt voornamelijk in de verbrandingsoven. Kairos vindt dat dit anders moet en ontwikkelde daarom een radicaal duurzame bank. Het zitmeubel is modulair en gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen die hun waarde behouden. Zo moet de bank een leven lang meegaan. Op Le Guess Who? onderzoeken ze samen met bezoekers hoe ze hun verhaal en missie het beste over kunnen brengen. Kairos staat tijdens het festival op de tweede verdieping van TivoliVredenburg, tegen de glazen wand.

Sealed Cycle

Met goede afvalscheiding aan de bron is tot 85 procent van het restafval in (semi)publieke ruimtes te recyclen. Toch gebeurt dit vaker niet dan wel, waardoor kostbare grondstoffen in de verbrandingsoven of op de vuilstort terechtkomen. Dit brengt onnodige CO2-uitstoot, minder opties voor recycling en hogere afvalverwerkingskosten met zich mee. Sealed Cycle heeft een oplossing bedacht: een afvalbak die het makkelijker maakt om afval te scheiden met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) Op Le Guess Who? kunnen bezoekers het gebruiksgemak van deze afvalbak testen en feedback geven. Sealed Cycle staat tijdens het festival op de zesde verdieping van TivoliVredenburg.

Mesjokke

De handel in cacao is ondoorzichtig, met te veel schakels tussen producent en consument. Chocolade is mede hierdoor een bulkproduct, waarbij de smaakvariatie is geminimaliseerd tot zoet of bitter. Ook herbergt de productieketen diverse misstanden, van kinderarbeid en moderne slavernij tot uitbuiting en ontbossing. Mesjokke doet het anders. Zij kopen alleen bijzondere soorten cacao, waarbij de smaak afhangt van het land van herkomst, de bodemsoort en de manier waarop de cacao gefermenteerd is. Voor deze cacao betalen ze een eerlijke prijs. Bovendien zorgen ze ervoor dat ze precies weten waar het vandaan komt en dat er sprake is van goede werkomstandigheden in de productieketen. Op Le Guess Who? testen zij een nieuw product: de Mesjokke Couverture. Deze chocolade is gecreëerd om verder verwerkt te worden door foodprofessionals, bijvoorbeeld tot een kop warme choco. Bezoekers kunnen dit nieuwe product proeven en beoordelen. Mesjokke staat tijdens het festival op de tweede verdieping van TivoliVredenburg, tegen het balkon.
 
Deze tests worden mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Hogeschool Utrecht, ROM Utrecht Region, Startup Utrecht, Le Guess Who? en Innofest.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief