Beurzen, Congressen

MWC Barcelona 2024 van start

Frits Grotenhuis en Constantijn van Oranje op MWC2024

Op maandag 26 februari is de GSMA MWC Barcelona – oftewel het Mobile World Congress - van start gegaan. Er is ook een bescheiden Nederlands paviljoen dat officieel werd geopend door Constantijn van Oranje, als Special Envoy van Techleap. Het evenement duurt vier dagen.

Vorig jaar bracht ‘s werelds grootste en meest invloedrijke connectiviteitsevenement ruim 88.500 bezoekers naar Fira de Barcelona waar 2.400 exposanten het opwachtte.

Voor een dergelijke grote aanloop is de royale check-in hal van het beurs- en congrescentrum onvoldoende en daarom is er voor de ingang een paviljoen gebouwd met 30 incheckpoortjes. Inchecken gaat volautomatisch via de app en met gezichtscontrole. Wel lastig dat de bezoekers op de eerste dag bij binnenkomst werden geconfronteerd met een geforceerde update van de app wat het inchecken alsnog vertraagde, zo ondervond beursfotograaf Gerard Guiking van Expofoto.

Carrousel

Ministerieel programma

MWC Barcelona, gehost door de GSMA, kent ook een uitgebreid ministerieel programma, waar zo’n 200 delegaties aan deelnemen. Ministers, hoofden van regelgevende instanties en beleidsmakers komen elk jaar naar het MWC om CEO's van de mobiele industrie en senior vertegenwoordigers van internationale organisaties te ontmoeten, kennis te delen en beleids- en regelgevingskwesties te ontwikkelen.

Op de beurs is ook een Nederlands paviljoen aanwezig (Hall 5 - CS54), dat maandagmiddag officieel werd geopend door Constantijn van Oranje. De organisatie van het paviljoen is in handen van Ecosystem Services in samenwerking met Mark Beermann, acht jaar geleden initiatiefnemer van het paviljoen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Top Sector ICT. Het paviljoen kent 30 deelnemers waar onder CM.com. Fairphone en Senseglove.

Four Years From Now

Daarnaast zijn zestien Nederlandse startups aanwezig op het evenement Four Years From Now (4YFN) in hal 8 waar zij hun nieuwste innovaties op het gebied van onder meer kunstmatige intelligentie, cybersecurity, eHealth, 6G, apps en cloudtoepassingen laten zien. 

Opening Mobile World Congress 2024

Mobile Economy Report

Ter gelegenheid van de opening van MWC Barcelona lanceerde de GSMA haar jaarlijkse Mobile Economy Report. De belangrijkste bevindingen zijn onder meer:

  • 5G zal in 2029 goed zijn voor meer dan de helft (51 procent) van de totale mobiele verbindingen en tegen het einde van het decennium een adoptie van 56 procent bereiken.
  • Eind 2023 maakte 58 procent van de wereldbevolking gebruik van mobiel internet, wat neerkomt op 4,7 miljard gebruikers en een stijging van 2,1 miljard sinds 2015.
  • Drie miljard mensen maken nog steeds geen gebruik van mobiel internet, ondanks dat ze in een gebied wonen dat wordt gedekt door mobiele breedbandnetwerken (de ‘Usage Gap’).
  • Mobiele technologieën en diensten genereerden in 2023 5,4 procent van het mondiale bbp, een bijdrage die neerkwam op 5,7 biljoen dollar aan economische waarde.
  • Verwacht wordt dat 5G in 2030 ruim 930 miljard dollar aan de wereldeconomie zal opleveren, waarvan de maakindustrie (36 procent), het openbaar bestuur (15 procent) en de dienstensector (10 procent) de voornaamste begunstigden zullen zijn.

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief