Festivals, Live Industry Dashboard

Grote evenementen zorgden tijdens coronaversoepelingen niet voor besmettingen

Coverfoto Fieldlabonderzoek met grafiek

Het effect van het houden van grote evenementen tijdens de versoepelingen van de coronamaatregelen in 2021 en 2022 is moeilijk terug te vinden in het landelijke reproductiegetal van die periode. Dat concludeert de TU Delft uit een analyse. 

Het onderzoek van de TU Delft is onderdeel van de derde fase van Fieldlab Evenementen, een samenwerking tussen de overheid, wetenschappers en de evenementenbranche dat tijdens de coronapandemie werd opgezet. 

Versoepelingsmomenten

Deze derde fase is specifiek gericht op kennisverrijking. De vraag stond daarbij centraal of er op basis van verzamelde data een relatie is te vinden tussen het openen van grootschalige evenementen en de verspreiding van het coronavirus. 

De TU Delft bestudeerde drie versoepelingsmomenten en concludeert dat het reproductiegetal niet terug is te vinden dat evenementen een grote bijdrage hebben gehad in de verspreiding van het virus. De onderzoekers noemen het aantal contactmomenten op evenementen ‘waarschijnlijk relatief klein ten opzichte van alle andere contactmomenten in de samenleving die dan ook, en soms al eerder, weer toegestaan zijn’.

Vereniging van Evenementenmakers

De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) reageert verheugd op de uitkomsten van de analyse. ‘Deze staaft wat wij als branchevereniging altijd al hebben uitgedragen: dat de manier waarop de evenementenbranche gedurende de pandemie is aangepakt buitenproportioneel is geweest’, zegt  VVEM-voorzitter Henk Schuit. “Daarom is deze uitkomst extra wrang. Wij moesten als eerste dicht en konden pas als laatste weer open. Terwijl nu blijkt dat andere contactmomenten – die wel waren toegestaan – meer impact hadden op het reproductiegetal.’ 

Alliantie van Evenementenbouwers

Jolanda Jansen, bestuurslid VVEM en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers zegt dat de maatschappelijke schade die daardoor is ontstaan groot is geweest. ‘In het geval van een eventuele volgende pandemie mag deze impact niet nogmaals zo ingrijpend zijn. Los van de economische schade, is er ook de geestelijke schade in de maatschappij. Juist in een pandemie is gebleken hoe belangrijk kunst, cultuur, ontspanning en ontmoeting voor mensen zijn.’


Het complete rapport is hier te lezen.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief