Beurzen

Internationale beursorganisatoren nemen voortouw in duurzame standbouw

Better Stands pilotprogramma

Internationale beursorganisatoren hebben het voortouw genomen om duurzame standbouw te stimuleren. Met de uitrol van hun Better Stands-programma willen ze om exposanten helpen af te zien van het gebruik van wegwerpstands voor eenmalig gebruik, ten gunste van herbruikbare en recycleerbare structuren.

Het tijdperk van het afbreken van een beursstand aan het einde van een beurs en het achterlaten van de meeste materialen om naar de vuilstort te gaan of te worden verbrand, loopt ten einde. Met duurzaamheid en het Net Zero Carbon Events-initiatief voorop, zijn 11 toonaangevende partners in de evenementensector betrokken bij het Better Stands-programma. In sommige regio’s kunnen wegwerpstands meer dan 80 procent van het totale afval van het evenement uitmaken, stellen de initiatiefnemers.

De belangrijkste partners die betrokken zijn bij de uitrol zijn Informa, Clarion Events, IMEX, Amp Events, Faversham House, Hyve, Montgomery Group, Raccoon Media Group, Reset Connect, ReThink HK en Terrapin.

De pilot wordt momenteel ondersteund door Isla, een organisatie voor duurzaamheid van evenementen.

Informa

“Het concept van Better Stands wordt binnen Informa gekoesterd en we hebben zelf al de voordelen ervan gezien op een aantal beurzen in ons portfolio”, zegt Ben Wielgus, hoofd Duurzaamheid van bij de internationale beursorganisator. “Wij zijn ervan overtuigd dat een bredere implementatie het potentieel heeft om de manier waarop de evenementenindustrie de standbouw benadert en de circulaire economie ondersteunt fundamenteel te veranderen.” 

“Samen met de deelnemers aan het pilotproject van Better Stands kunnen we laten zien dat ‘betere stands’ in veel opzichten beter zijn: veiliger, sneller op te zetten, er geweldig kunnen uitzien en vaak kosteneffectiever zijn. En ze kunnen het afval van beurzen met wel 80 procent verminderen.”

Pilotprogramma

Elk van de 11 partners heeft een of meer evenementen in zijn portfolio geselecteerd om Better Stands te implementeren tijdens het pilotprogramma dat in maart eindigt. Het lange termijn doel is om manieren te identificeren waarop Better Stands eenvoudig door verschillende organisaties kan over te nemen en om de implementatie te kunnen opschalen door het programma over te dragen aan het wereldwijde Net Zero Carbon Events-initiatief.

“Uit onze voortdurende metingen blijkt dat herbruikbare stands – van de structuur en het meubilair tot de bewegwijzering en visuals – essentieel zijn voor het verminderen van de CO2-impact en het verbeteren van de eenvoud, veiligheid en duurzaamheid van de evenementervaring”, zegt Roger Lehner, Senior Operations & Sustainability Executive, bij de organisator van internationale meetingbeurzen IMEX. “We zijn ervan overtuigd dat het Better Stands-initiatief ons, onze exposanten en standbouwers een duidelijk kader zal bieden om de uitstoot verder te verminderen op weg naar netto nul.”

Toolkit voor beursorganisatoren

Better Stands biedt een raamwerk om de duurzaamheid van beursstands te meten, waarbij classificatiecriteria worden vastgesteld op basis van hoeveel van een stand wordt hergebruikt of gerecycled. Stands die een deel van hun elementen hergebruiken, kunnen de status Bronze, Silver of Gold Better Stands bereiken.

Er zijn ook plannen voor een toolkit gebaseerd op de ervaringen en behoeften van tien verschillende organisatoren wat betreft middelen om organisatoren van beurzen en tentoonstellingen te helpen het programma te implementeren. Het doel is dat deze toolkit onder meer sjablonen voor gegevensverzameling, communicatieondersteuning vóór en na het evenement en trainingstools voor observaties ter plaatse bevat.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief