Beurzen, Congressen, LiveWire

RAI Amsterdam groeit verder: ruim kwart meer omzet in 2023

RAI keuken tijdens DNA gala

RAI Amsterdam heeft in 2023 een omzetstijging van 28 procent behaald ten opzichte van het jaar ervoor. Afgelopen jaar waren er voor het eerst geen coronabeperkingen meer in de evenementen- en beurzensector. RAI heeft de laatste jaren ook gebruikt om te investeren in duurzaamheid, wat een flinke besparing in energieverbruik en een fors lagere CO2-uitstoot heeft opgeleverd.

De omzet van RAI Amsterdam bedroeg het afgelopen jaar 151,4 miljoen euro. De operationele winst (EBITDA) komt uit op 27,3 miljoen euro. Na aftrek van belastingen noteert het congrescentrum een winst van 7,6 miljoen euro in de boeken.

“Het was voor ons in alle opzichten een prima jaar”, zegt CEO Paul Riemens. “Niet elk congres wordt jaarlijks gehouden en rekening houdend met onze cyclus was het in dit oneven jaar zelfs vrij druk. De internationale evenementen zijn terug in Amsterdam en we zijn met onze eigen evenementen het afgelopen jaar enorm actief geweest in het buitenland. Verder is het gelukt om met onze gebouwen en evenementen extra waarde voor de stad en regio te creëren.”

Anderhalf miljoen bezoekers

In 2023 vonden er in totaal 314 evenementen plaats in de RAI. Daar kwamen bijna anderhalf miljoen bezoekers op af, wat een stijging van zo’n twintig procent betekent ten opzichte van 2022.

Het best bezochte evenement was broadcastconventie IBC dat ruim 43.000 bezoekers uit meer dan 170 landen bijeenbracht. Verder vond voor de eerste keer IT- en techbeurs Cisco Live plaats in de RAI en bracht de European Society of Cardiology 24.000 artsen in de hoofdstad bijeen.

“We hebben een portfolio aan evenementen opgebouwd die toonaangevend zijn in hun sector en de kernspelers daaruit samenbrengen”, aldus Riemens. “Met al die verschillende events willen we van maatschappelijke en economische betekenis zijn. Gelukkig is dat ook precies waar onze klanten steeds meer naar vragen. En vanzelfsprekend: de evenementen die hier plaatsvinden stimuleren innovatie en geven een economische boost aan de stad."

Sociaal-maatschappelijke betekenis

Het afgelopen jaar is RAI Amsterdam nog meer gaan inzetten op de sociaal-maatschappelijke betekenis die het heeft, onder meer met de rol als partner in verduurzaming van de metropoolregio Amsterdam. De congresorganisatie richt zich bovendien op het aanpakken van diverse problemen die ook op de maatschappelijke agenda staan.

Zo is het gasverbruik van het beurscomplex ten opzichte van vijf jaar geleden bijna gehalveerd, ging het totale energieverbruik in vijf jaar tijd met zo’n twintig procent omlaag en is de CO2-uitstoot met ruim zestien procent afgenomen.

Verder zijn onder meer watertappunten geplaatst om het waterverbruik te verminderen, wordt al het tapijt in de RAI vervangen door circulaire tapijttegels en worden alle schoenen, helmen en oude bedrijfskleding van medewerkers hergebruikt of gerecycled tot grondstof voor bekleding van auto's.

Gebiedsontwikkeling

Riemens benadrukt dat RAI Amsterdam als doel heeft om zo veel als mogelijk bij te dragen aan het welzijn, de ontwikkeling en de transformatie van de stad. “We werken al enige jaren aan een traject van integrale gebiedsontwikkeling waarmee dit soort zaken nog beter kan worden aangepakt. Dat is een traject van lange adem. Door intensiever samen te werken, zijn de stad en RAI in toenemende mate gaan zien wat we voor elkaar waard zijn.”

2024 wordt zo mogelijk een nog beter jaar voor RAI Amsterdam, stelt Riemens: “Onze agenda is heel goed gevuld en we innoveren op tal van gebieden, van klein tot groot, zoals waterbesparende toiletten en een privaat 5G-netwerk. Daarnaast ontwikkelen we de gebiedsvisie verder, samen met de Gemeente Amsterdam en stakeholders. Hierdoor zal het RAI-terrein voor organisers, exposanten, bezoekers, stad en regio nog veel meer van toegevoegde waarde zijn."


 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief