Thema's NXTMice anderhalvemetercongres

NXTMice anderhalvemetercongres eerste gedurfde stap

Postillion Hotels heeft  samen met enkele partners haar nek uitgestoken met een live evenement op de eerste werkdag dat het weer toegestaan was. Op dinsdag 2 juni kwamen – verspreid over vier locaties – een honderdtal vertegenwoordigers uit de zakelijke evenementenbranche bijeen voor NXTMice: State of the Industry.

Anderhalvemetercongres

Risicovol voor de organisatoren, niet alleen omdat een dergelijk anderhalvemetercongres niet rendabel te krijgen is, maar ook omdat voor het eerst de coronaregels in de praktijk toegepast moesten worden.

Het resultaat was dat de initiatiefnemers de vrijdag voordien te horen kregen dat hun oorspronkelijke opzet geen akkoord kreeg. De 30-personenlimiet geldt per locatie en niet voor afzonderlijke ruimten van een locatie, zelfs als die een eigen ingang en routing hebben, zo werd te verstaan gegeven.

En zo konden de geselecteerde deelnemers niet allen terecht in Postillion Amsterdam. Het hotel dat fysiek los staat van het congrescentrum gold wel als zelfstandige locatie, zodat daar dertig deelnemers terecht konden. De overige zestig werden snel naar de Postillion-locaties Bunnik en Amersfoort gedirigeerd. Het congrescentrum van Postillion Amsterdam was de locatie voor het forum bestaande uit 20 vertegenwoordigers van diverse segmenten binnen de zakelijke evenementenbranche.

Routing en hygiënemaatregelen

De deelnemers hadden alleen een instapkaart ontvangen, die Postillion al eerder introduceerde, met uitleg over parkeren, de routing en hygiënemaatregelen. Bij binnenkomst volgde een checkgesprek, het verzoek om je eigen badge te pakken en het aanbod om gebruik te maken van ontsmettende hand-gel.

Het eerste live weerzien met een aantal branchegenoten voelde vreemd aan. Geen handen schudden, op gepaste afstand, in een almaar uitdijende kring mensen. Ook in de zaal met een royale tafel per vier deelnemers werkte enigszins op de lachspieren.

Na een instructievideo voor de aanwezige ‘passagiers’ over veilig en hygiënisch gedrag, kreeg het event een normaal vervolg met – in Amsterdam – de aftrap door dagvoorzitter Roderick van Grieken. Alhoewel, niet geheel gangbaar, want hij richtte zich deels ook via de camera tot de deelnemers die NXTMice online volgden. Toen in de aanloop naar het event bleek dat er ook veel interesse uit het buitenland was, is nog snel een tweede, Engelstalige, Youtube-stream opgezet.

Tafel van Twintig

Nadat op iedere locatie een spreker een verhaal had gehouden, werd de focus van alle groepen via de livestream verlegd naar de Tafel van Twintig. Verdeeld over drie thema’s – vertrouwen, investeren en internationaal – kregen de branche- en vakvertegenwoordigers de kans om hun mening en inzichten voor de bühne te brengen. Deze zijn door Postillion vastgelegd in een whitepaper.

Vervolgens gingen de groepen op iedere locatie verder aan de slag met één van de thema’s. Ook de online deelnemers werden aan het denken en discussiëren gezet vanuit de op locatie ingerichte studio. Er volgde een lagerhuisdebat in anderhalvemeter-stijl, dus in lijn tegenover elkaar om de beurt naar de microfoon.

In Amsterdam had de groep die verplicht moest betogen dat we de internationale markt voorlopig links moeten laten liggen het lastig. Jos Vranken van NBTC Holland Marketing had namelijk tijdens de Tafel van Twintig betoogd dat het de Nederlandse schatkist jaarlijks 16 miljard euro zou kosten – en 8 procent van het Bruto Nationaal Product – als alle landen alleen nationaal toerisme (leisure en zakelijk) toestaan.

Roep om durf

De collectieve afsluiting van het eerste anderhalvemetercongres werd verzorgd van Postillion Hotel Amsterdam. Daarin hield Postillion-CEO Erik-Jan Ginjaar nog een pleidooi om zo snel mogelijk internationaal afspraken te maken over veiligheids- en gezondheidsprotocollen, in tegenstelling tot het maximaliseren van het aantal personen per locatie waar nu de focus op ligt. Ook sprak hij de hoop uit dat er (groepen van) landen zijn die durven de meetingmarkt toe te staan om aan te tonen dat ze coronaverantwoorde bijeenkomsten kan organiseren. De eerste gedurfde stap is in ieder geval door Postillion Hotels gezet met het NXTMice anderhalvemetercongres.